Špatné značení brambor je nejčastějším prohřeškem prodejců

Skončícím létem se blíží rozhodnutí, zda koupit brambory na uskladnění, nebo pro ně chodit celý rok do zeleniny. Druhá možnost je - nehledě na cenu - zdánlivě lepší. Stačí přece sáhnout po první síťce, na kterou lze v obchodě natrefit. Překvapení pak nastane v okamžiku, kdy se brambory na talíři rozpadají a bramborová kaše se lepí tak, že ji nelze téměř spolknout. Příčinou však nemusí být jen nekvalitní brambory, ale také jejich špatný výběr. S tím by měl zákazníkovi pomoci buď prodavač, nebo alespoň informace na obale. "Mé zkušenosti s prodejem brambor jsou ale velmi špatné, prodavači neznají odrůdy a varné typy a označení často chybí," stěžuje si Jiří Eliášek z Prahy ve svém dopise redakci. O tom, že prodej brambor má dosud své mouchy, svědčí i výsledky kontrol inspektorů České zemědělské a potravinářské inspekce z loňského roku. Špatně označená byla téměř polovina kontrolovaných vzorků. S nahnilými, mechanicky poškozenými nebo zelenými bramborami se naopak inspektoři setkali v málo případech. Během kontrol nejčastěji chyběl název odrůdy. "U raných brambor nebyl uveden tvar hlíz a barva dužniny, u dovozových nebylo někdy označení v českém jazyce," uvedla některé z dalších prohřešků prodejců, které inspektoři objevili, tisková mluvčí ČZPI Jolana Havlová. Na obalech pozdních konzumních brambor také často nebyl vy značen varný typ. Zatímco odrůdy označené písmenem B mají téměř univerzální kuchyňské použití, z brambor s písmenem A se dělají dobře saláty a přílohy a moučné odrůdy označené jako C jsou nejvhodnější na těsta a kaše. U raných brambor používaných většinou jen jako příloha označení písmeny není podmínkou. U pozdních odrůd, které se kupují nejčastěji na uskladnění, by však nemělo chybět. Nejčerstvější by měly být brambory přímo u pěstitelů nebo na tržišti u prodejců, které zákazník zná a může důvěřovat, že mu nabízejí jen brambory čerstvě nakopané na poli. Popraskané, naklíčené, zelené nebo špinavé hlízy by však pro zákazníka měly být prvním signálem varujícím před nákupem. "Vyšší kvalitu lze poznat nejlépe na umytých nebo kartáčovaných hlízách brambor," upozorňuje Jaroslav Čepl z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Takto upravené by měly být všechny, které se balí například do průhledných fólií nebo sítěk. To je zpravidla ve velkých supermarketech. V menších obchodech se zákazníci častěji setkají s bramborami zabalenými jen v papírových sáčcích, většinou ručně popsaných fixou. Ty mívají podle Jaroslava Čepla nižší kvalitu, a navíc jejich označení bývá velmi nepřesné či zkomolené. V těchto případech je lepší alternativou volný výběr přímo z přepravek, pokud je to možné a je z čeho vybírat. Kvalitu brambor naopak nijak neovlivňuje barva dužniny ani slupky. "V Čechách je oblíbená sytě žlutá, ale například na severní Moravě preferují spotřebitelé světle žlutou až bílou barvu," říká Jaroslav Čepl. "V současné době je na trhu i řada odrůd s červenou slupkou, na což nebyli tuzemští spotřebitelé dříve zvyklí." Zákazníci by se však měli vyhnout nazelenalým hlízám, které obsahují škodlivé glykoalkaloidy. Tyto látky totiž mohou být ve vyšších dávkách jedovaté. Zelenání je nejčastěji způsobeno špatným uskladněním na světle. Je tedy dobré brambory hned po nákupu uložit do tmavé místnosti nebo obalu, do kterého nepronikne světlo. Pro dlouhodobé (zimní) uskladnění je navíc nutná nízká teplota (okolo čtyř stupňů) a sucho. Jinak začnou brambory brzy plesnivět a nelze s nimi dělat nic jiného než hodit do koše. Bez ohledu na to, zda zákazník kupuje brambory ve velkém supermarketu, nebo na tržišti, měl by mít vždy k dispozici informace o tom, co kupuje. "Správné označení konzumních brambor je povinností prodejce. Konkrétně názvem skupiny, odrůdou a u konzumních brambor pozdních též užitím podle varného typu," potvrdila mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Jolana Havlová. Na obalu, nebo alespoň na ceduli umístěné u přepravek s nebalenými bramborami by měl zákazník najít také cenu a zemi původu.

Ukázka správného označení balených konzumních raných brambor

1. název skupiny (rané, pozdní)
2. název odrůdy
3. země původu
4. označení barvy dužniny a tvaru hlíz (
5. cena za hmotnostní jednotku - pokud není vyznačena na obalu, může být i na štítku na regálu nebo na samostatné cenovce)

Rozdělení brambor

Skupina
Charakteristika Velikost hlíz (mm) Varný typ Co musí být na obalu
/hmotnost (g)

konzumní rané

- sklízejí se před dosažením větší než 28/ nestanoví se - název skupiny
úplné zralosti hlíz větší než 20 - odrůda
- slupku lze snadno odstranit - země původu (při dovozu)
bez loupání - barva dužniny, tvar hlíz

konzumní rané "drobné"

- sklízejí se před dosažením větší než 17, nestanoví se - název skupiny
úplné zralosti hlíz menší než 28/ - odrůda
- slupku lze snadno odstranit větší než 5, - země původu (při dovozu)
bez loupání menší než 20 - barva dužniny, tvar hlíz
- označení "drobné"

konzumní pozdní

- sklízejí se po dosažení větší než 35/ A (pevné, nerozvařivé,
úplné zralosti hlíz nestanoví se 1) lojovité) - vhodné
- slupka je dobře vyvinutá jako příloha, do - název skupiny
a pevná salátů B (polopevné, - odrůda
polomoučné, - země původu
nerozvařivé (při dovozu)
nebo slabě rozvařivé) - užití podle
- vhodné jako příloha, varného typu
pro přípravu jídel
všeho druhu C
(měkké, moučné,
středně rozvařivé)
- vhodné především
pro přípravu těst a kaší

Poznámky: 1) platí jen pro brambory konzumní pozdní kulovitého nebo oválného tvaru, pro hlízy podlouhlých odrůd se požadavky na velikost nestanoví



Témata: Test iDNES.cz