Pozitivní zprávou je také to, že špekáčky obsahují více masa než v roce 2010. Všech 15 testovaných výrobků splnilo předepsaný 40procentní podíl masa a často ho i překonaly. V minulém testu přitom měly některé špekáčky jen třicet, dvacet, nebo dokonce jedenáct procent masa.
Výsledky testuKompletní výsledky testu MF DNES si můžete objednat na aplikaci pro iPad a iPhone zde |
Jásat však nad výsledky letošních testů nelze. Ačkoliv se úroveň špekáčků zlepšila, na špičkovou úroveň mají ještě hodně co dohánět. Ukázalo se to na vítězích testu - smíchovských špekáčcích ručně vázaných, špekáčcích Schneider a Pikok Premium.
Všechny tři výrobky dostaly shodnou známku 2,1, na jedničku tak nebyl ohodnocen žádný z testovaných výrobků, tedy ani dva z vítězů, kteří se pyšní označením "zaručená tradiční specialita" a jsou zhruba o 30 procent dražší než jejich rivalové.
I přes dobré složení totiž nevynikaly výrazně v chuti a všechny měly problém s udržením předepsané velikosti nebo průměru střívka.
Kvalita ostatních špekáčků byla jinak relativně vyrovnaná. U poroty propadly jen ručně vázané špekáčky od Procházky z Roudnice a špekáčky Příbramská uzenina. Ty neobstály ani v laboratorních analýzách, které pro MF DNES zpracoval Státní veterinární ústav v Praze. Obsahovaly totiž strojně oddělené maso, takzvaný separát, který se nesmí do špekáčků používat a nebyl ani uveden ve složení.