Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Špína a myší trus. Nejčastěji porušují předpisy pražské restaurace

  11:17aktualizováno  11:17
Skoro každá pátá restaurace v Česku nedodržuje hygienické předpisy při přípravě jídel. Vyplývá to z čerstvého zjištění Státní veterinární správy (SVS), která od začátku letošního roku kontroluje, jak hospodští zacházejí s masem, mléčnými výrobky a dalšími potravinami živočišného původu.

Nejčastěji restauratéři chybují v tom, že nejsou schopni doložit původ potravin, které ve své kuchyni používají. | foto: Státní veterinární správa

„Veterinární správa od začátku roku do září provedla 5500 kontrol v restauracích a jídelnách, v patnácti procentech byla zjištěna alespoň jedna závada. Nejvíce závad jsme našli v Praze a pak na Vysočině,“ říká mluvčí veterinární inspekce Petr Pejchal.

Myši a maso neznámého původu

Nejčastěji restauratéři chybují v tom, že nejsou schopni doložit původ potravin, které ve své kuchyni používají. „Nemívají potraviny v lednicích i mrazících boxech označené,“ vysvětluje Pejchal. Obvykle jde o maso. Zvlášť u zvěřiny je třeba mít doklad o původu zvěře a sejmutou plombu.

„Ve většině případů se jednalo o zamražené maso, které nebylo nijak označeno,“ upřesňuje mluvčí. V desetině případů nebylo dodrženo datum použitelnosti či minimální trvanlivosti.

Výjimkou není ani myší trus v kuchyni. Ten našli například středočeští inspektoři minulý týden v restauraci u Kostela v Čechticích. Ve stejné kuchyni byla navíc zašlá špína, zaměstnanci vařili bez pracovního oděvu a podle Pejchala nedodržovali ani základní pravidla hygieny.

Veterinární inspekce zjistila od ledna do září 2 686 závad, což zhruba odpovídá čtyřem závadám při jedné nevyhovující kontrole, vyplývá z tiskové zprávy SVS. Nejvíce závadných kontrol bylo v Praze, kde inspektoři našli závadu skoro při každé třetí kontrole. Druhá nejhorší dopadla Vysočina a velké množství závad bylo nalezeno i na Pardubicku.

Nedávno zákaz prodeje postihl i známé lahůdkářství:


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zubař, ilustrace
Lepší strava, rovnátka, nadstandardy. Češi si připlácí 5 tisíc ročně

Šetrná metoda odstranění křečových žil, speciální genetické testy v těhotenství, lepší strava v nemocnici. Čeští pacienti jsou ochotni si připlatit čím dál víc...  celý článek

Obchodní ředitel řetězce COOP Josef Plesník
Vzpomínky na JZD nám škodí, mladé družstva nelákají, říká šéf COOP

COOP letos slaví 170 let. Na velký večírek to však nevypadá. Obce nechávají obchody zavřít a mladí se do družstevničení nehrnou. Až 800 prodejen může být brzy...  celý článek

Nesprávné provedení okna, tvar ostění neumožňuje obtékání teplým vzduchem. Na
Kupujete nemovitost? Pozor na skryté vady, na reklamaci máte 5 let

Každý rok v Česku proběhne převod zhruba půl milionu bytů a rodinných domů. Technický stav nemovitosti se smluvně mezi kupujícím a prodávajícím přitom řeší jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.