Slovinsko podalo u Evropské komise návrh na zápis polosušené klobásy vyráběné z vepřového masa a sádla na seznam unií chráněných potravin.
Nicméně Chorvatsko využilo práva proti tomu vznést ve stanovené lhůtě námitku. Tvrdí, že se snaží chránit své výrobce Kraňské klobásy, kteří podle odhadů ročně vyvezou do zahraničí tuto uzeninu za více než deset milionů eur (248,7 milionu korun).
Slovinsko se pro Kraňskou klobásu ucházelo o chráněné zeměpisné označení, které dostávají gastronomické speciality spojované s určitou oblastí. Tato známka zaručuje, že se v daném regionu výrobek vyrábí zcela nebo aspoň částečně.
V případě specialit z České republiky se několik let táhl spor s Němci a Rakušany o Karlovarské oplatky a Karlovarské trojhránky. Podobně to bylo s Olomouckými tvarůžky.