Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Inspektoři našli podvody či špínu ve třetině restaurací, desítky zavřeli

  15:48aktualizováno  15:48
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř deset tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

„Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě Kopřiva.

Garážová velkovýrobna tofu pro Sapu: kádě plné sóji, myší trus a plíseň

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku - třeba v nápojových automatech.

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2 503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech.

O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uvedl Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.

Autor:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Najdete na iDNES.cz