PŘEHLEDNĚ: Které výrobky jsou v Česku šizené a které lepší než v Německu

  • 751
Méně masa, více separátu, menší množství sýru ve stejně velké krabičce. I tak upravují výrobci tytéž produkty pro zákazníky v různých zemích. Podívejte se na podrobné výsledky srovnání.
Reklama
Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...

Průzkum si zadalo české ministerstvo zemědělství a jeho výsledky prezentovalo v úterý - psali jsme o tom zde. Odborníci z Ústavu konzervace potravin a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze porovnali jednadvacet potravinářských a drogistických výrobků koupených v Česku, Německu, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.

Zjistili, že třináct jich bylo odlišných (viz další karty článku, zdrojem informací je ministerstvo zemědělství) a pět bylo mírně odlišných (MilkyWay, Kiri z tvarohu a smetany, mléčný řez Kinder Milch-Schnitte, Lenor a Perwoll). Jen tři byly ve všech zemích stejné - sušenky Milka Choco Mini stars, Kaufland vídeňské párky a Kaufland mléko.

„Je obtížné najít ve všech zemích shodné výrobky prodávané pod privátními značkami, často se název nebo označení mírně liší, proto jsme vybrali Kaufland,“ vysvětluje koordinátor testování Jan Pivoňka, proč se ve srovnání objevily hned tři produkty se značkou tohoto řetězce.

Pět výrobků mělo rozdílný objem ve stejně velkém obalu - zejména v Německu a Rakousku bylo ve stejném balení větší množství výrobku. „Dokážu si představit, že je to pod určitým tlakem obchodu. Když se řekne, že se to musí doručit za určitou cenu, tak se tam toho dá trošku míň,“ glosoval Pivoňka výsledek.

Někteří výrobci a distributoři se k výsledkům nechtějí vyjadřovat. Například Dr. Oetker rozdílné složení pizzy odmítl vysvětlit s tím, že komunikuje jen formou tiskových prohlášení, Ferrero Česká požádala o zaslání otázek písemně.

Reklama

Mluvčí firmy Henkel Zuzana Ozanová hájila prací prášek Persil pro iRozhlas: „Existují regiony, ve kterých spotřebitelé perou při nižších teplotách, též se liší složení skvrn, kvůli kterým je jiné složení.“ Test našel ve „východní“ verzi Persilu méně aktivních látek.

Odlišnosti ve složení testované kávy Jacobs 3v1 vysvětlila iDNES.cz Ivana Havlíková, mediální zástupkyně Jacobs Douwe Egberts: „Produkt pro Česko obsahuje větší množství kávy, což vede k vyššímu obsahu kofeinu. Veškerá drobná přizpůsobení receptury se odvíjejí od místních spotřebitelských preferencí a odlišných kultur pití kávy.“

Společnost Danone viní z rozdílných senzorických výsledků jogurtu Activia metodiku testování. „Jakýkoliv takový rozdíl může být způsoben tím, že se jogurty testovaly v odlišném stáří výrobku,“ uvedla mluvčí Agáta Duřtová.

Kaufland je s výsledkem svého jogurtu spokojený. „Množství mikroorganismů je výhoda, neboť mikroorganismy jsou tím, co činí jogurty cennými. Měření VŠCHT zjistilo, že hodnoty těchto bakterií jsou vyšší u českého jogurtu, což je pro konzumenta pozitivní,“ řekla iDNES.cz mluvčí řetězce Renata Maierl.

Nutella

  • obsah kofeinu a theobrominu - vyšší v SRN
    a) použití odlišného kakaového prášku anebo
    b) odlišné dávkování kakaového prášku
  • deklarovaný vyšší obsah bílkovin o 10 % v SRN
  • senzorika: tmavší barva výrobku v SRN
Nutella

M&M’s Čokoládové dražé

  • výrobky se lišily složením (použitím jednotlivých tuků) - rozdíl neměl vliv na profil mastných kyselin
  • výrobky CZ, AT, HU - palmojádrový tuk, palmový tuk, bambucký tuk
  • výrobky SK, SRN - kokosový olej
  • senzorika: lišil se výrobek z Německa, méně preferovaný
M&M's Čokoládové dražé

Teekanne Zelený čaj

  • výrobky se významně lišily při senzorickém posouzení - volně sypaný obsah sáčků
  • obsah kofeinu a extraktu v čajích se liší
  • variabilita vstupní suroviny
Teekanne Zelený čaj

Jacobs original 3v1

  • výrobky ze SRN a AT - odlišný obsah cukrů, nasycených mastných kyselin a množství použité kávy
  • rozměrově stejná balení - odlišné plnění (CZ, SK, HU: 15,2 g; AT, SRN: 18 g)
  • senzorika: patrný rozdíl v barvě prášku
CZ [15,2 g]SK [15,2 g]AT [18 g]SRN [18 g] HU [15,2 g]
Obsah kofeinu na sáček výrobku [mg]73,475,847,550,460,4
Obsah cukrů na sáček výrobku [g]9,710,110,910,29,7
Jacobs original 3v1

Nestea Citronový čaj

  • ve výrobku ze SRN nebylo použito sladidlo - steviol-glykosidy a obsahuje více cukrů
  • výrobek ze SRN je odlišný od výrobků z ostatních zemí
Nestea Citronový čaj

Tulip Luncheon meat

  • ve výrobku ze SRN - vepřové maso ̈
  • ve výrobku z CZ - drůbeží maso strojně oddělené
  • podíly masa a dalších složek - odlišné, stejně jako deklarované výživové hodnoty
  • senzorika: zcela odlišné výrobky
Tulip Luncheon meat

Kiri z tvarohu a smetany

  • základní složka (tvaroh vs. čerstvý sýr) - zvyklost v použití pojmů
  • AT a SRN - mírně zvýšený obsah bílkovin a tuků a nižší obsah cukrů
  • rozměrově stejná balení odlišné plnění (CZ, SK, HU: 100 g; AT, SRN: 120 g)
  • senzorika: lépe hodnocené výrobky ze SRN a AT
Kiri z tvarohu a smetany

Danone Activia jahoda

  • deklarované složení výrobků - odlišné
  • výrobky z HU a ze SRN - odlišné – balené ve stejném výrobním závodu DE BY 601 EG
  • senzorika: nejlépe hodnocen výrobek ze SRN a statisticky se odlišovaly výrobky ze SRN a CZ od výrobku z HU
Danone Activia jahoda

Lay’s solené

  • výrobek z SRN se liší od ostatních výrobků deklarovaným složením (ve výrobku ze SRN není použitý palmový olej)
  • vyšší peroxidové číslo u výrobku ze SRN
  • senzorika: jako odlišný hodnocen výrobek z SRN, s nejnižší preferencí
Lay's solené

Kaufland Bílý jogurt

  • mikrobiologickým zkoušením - rozdíl v zastoupení jednotlivých mikroorganismů
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus [KTJ•g-1]Streptococcus thermophilus [KTJ•g-1] r. Bifidobacterium [KTJ•g-1] Celkový počet jogurtových mikroorganismů [KTJ•g-1]
CZ3,8•1067,6•108 1,2•106 7,6•108
SRN4,9•10³3,5•108 <1•10² 3,5•108
  • výrobky - rozdíl v deklarovaných výživových hodnotách
Kaufland Bílý jogurt

Iglo Rybí prsty

  • výrobky z AT a SRN - odlišný deklarovaný obsah masa 65 % (o 7 % více než CZ, SK, HU - 58 % masa) i výživové hodnoty
  • obsah masa zjištěný analyticky - CZ: 50,2 %, SRN: 63,8 %
  • baleny ve stejném výrobním závodě DE HB 00145 EG
  • senzorika: významně nižší preference pro výrobky z HU a AT
Iglo Rybí prsty

Dr. Oetker Pizza Ristorante

  • výrobky z AT - odlišné deklarované složení i množstvím vyobrazených a přítomných složek na výrobku (především Mozzarelly) od ostatních výrobků
  • rozměrově zcela stejná balení - odlišné plnění (CZ, SK, HU: 330 g; AT: 335 g)
Dr. Oetker Pizza Ristorante

Lenor

  • rozměrově zcela stejná balení - odlišné plnění (CZ, SK, HU 930 ml; AT, SRN, 990 ml)
  • senzorika: odlišnost CZ a SK výrobku
Lenor

Persil

  • výrobky se liší v celkovém obsahu i zastoupení těkavých látek
  • výrobky ze SRN a AT se liší od výrobků z SK, CZ, HU v obsahu aktivních látek
  • senzorika: rozdíly mezi výrobky
Středně tvrdá voda, střední znečištění, pračka 4-5 kgAktivní látky na dávku praní podle deklarace / aktivní látky absolutně
CZ108 ml ~ ± 70 g9,7 g / 13,8 %
SK108 ml ~ ± 70 g9,5 g / 13,6 %
AT 108 ml ~ ± 70 g 11,3 g / 16,2 %
SRN 115 ml ~ ± 65 g 11,4 g / 17,5 %
HU 108 ml ~ ± 70 g 9,4 g / 13,4 %
Persil

Nesquik

  • výrobek ze SRN se liší obsahem kakaového prášku a přidanými vitamíny (potvrzeno analyticky)
  • obsah kakaové sušiny v SRN - nižší ve srovnání s ostatními - rozpor s deklarací, deklarováno o 0,6 % víc než v ostatních zemí
Vitamin D3 (Cholekalalciferol) [μg/100 g]Vitamin C [mg/100 g]Vitamin B9 (folate) [μg/100 g]
CZ21,1181,0137,0
SK23,8187,0123,0
AT 20,9 188,0190,0
SRN 9,5 88,5305,0
HU 20,2 189,0150,0
Nesquik
Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

751 příspěvků v diskusi