Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na farmářských trzích se prodávala i vajíčka z Makra. Měla jen nový obal

  15:51aktualizováno  15:51
Veterináři v letošním roce zatím udělali více než 130 kontrol na farmářských trzích a přibližně při každé páté zjistili nějakou závadu. Nejčastějším problémem jsou nedostatky v označování nabízených potravin, dalším prohřeškem je prodej produktů neznámého či nejasného původu, poukazuje Státní veterinární správa.

„Pokud budu mluvit za Prahu tak provádíme dozor na patnácti těch nejdůležitějších farmářských trzcích, plus na místech, na která jsme dostali doporučení či je sami inspektoři objevili,“ říká Kateřina Březinová, ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze.

Hlavní část kontrol Státní veterinární správy (SVS) připadá na léto, protože v teplých měsících rostou ve stáncích rizika spojená s prodejem masných či mléčných produktů.

Právě na farmářských trzích SVS objevuje více závad. „Prodejci se střídají a podmínky se mění,“ vysvětluje ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Například v roce 2016 veterináři v Praze objevili pochybení v 28 procentech kontrol na farmářských trzcích. Oproti tomu v klasických kamenných prodejnách veterináři odhalili závady jen v 9 procentech kontrol.

Jde spíše o pochybení

Problémy, za které Státní veterinární správa uděluje pokuty, považuje Semerád spíše za pochybení, ale najdou se i výjimky. „Jeden prodejce nakupoval vajíčka a drůbež někde v Makru a podobně a pak je přebaloval a prodával jako farmářské produkty. To je mnohem závažnější,“ řekl Semerád.

Kuřecí z Brazílie obsahovalo bakterie salmonely. Veterináři stahují 30 tun

V úterý inspektoři navštívili farmářský trh na Tylově náměstí v Praze, kam přizvali i novináře. „Zaměříme se na prodej čerstvých vajec, medu a mléčných výrobků,“ prozradila před začátkem konrol ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze. Při kontrole pak veterináři prověřovali i dokumentaci, kterou musí mít prodejci na stánku. „Kontrolujeme značení výrobku, protože to je důležitý faktor. Zejména dodržení data použitelnosti či minimální trvanlivosti,“ vysvětlila Březinová.

Každý výrobek by totiž měl mít dohledatelného prodejce či výrobce. Například na medu by měl být na etiketě uveden výrobce a jeho adresa, druh medu, původ a jeho hmotnost. Dále inspektoři kontrolují ochranu produktu před kontaminací, uložení produktu - hygienu obalů, celého stánku i prodávajícího.

Med raději do laboratoře

Inspektoři kontrolují i teplotu v chladících boxech, kde jsou některé potraviny uložené. Letní teplé počasí totiž může mít závažné zdravotní důsledky. Vejce se proto musí skladovat při teplotě 5 až 18 stupňů Celsia, mléčné výrobky pak v 4 až 8 stupních Celsia.

„Kontrola dopadla dobře, bez závad. Ale odebírali jsme i vzorky medu květového z Čech, takže proběhnou ještě laboratorní testy. Ty budeme mít k dispozici během několika týdnů,“ zhodnotila úterní kontrolu Březinová. „Co se týká medu, bereme si vzorky i kvůli předběžným kauzám falšování medu a použitím zakázaných antibiotik,“ říká Semerád.

V roce 2016 totiž dostali prodejci medu značky Včelpo pokutu skoro šest milionů za stopy antibiotik v produktu (psali jsme zde).



Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Další z rubriky

ČEZ vyplatí dividendu 33 korun za akcii, rozhodla valná hromada po 13 hodinách

Ilustrační snímek - polostátní energetická firma ČEZ.

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům stejnou dividendu jako loni, 33 korun za akcii před zdaněním. Po více než...

My Češi umíme vyrobit nejlepší ležák na světě, říká šéf Budvaru

Ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák

Budějovický Budvar je spící Růženka s velkým potenciálem, věří ředitel Petr Dvořák. „Když se z českého ležáku podaří...

Důvod pro změnu zaměstnavatele? Nízký plat i málo uznání

Ilustrační snímek

Nízký plat, nedostatek uznání a neuspokojující kariéra patří mezi důvody, proč Češi nejčastěji opouští zaměstnavatele....

Najdete na iDNES.cz