Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Střední Evropa a karlínské Saně

aktualizováno 
Hudební skladatel B.
Hudební skladatel B. Rychlík svého času tvrdošíjně říkal, že východní Evropa začíná těsně za Poříčskou branou... pro některé však až v Karlíně. Vydejme se tam o polednách a nad kultivovaně prostřeným stolem zvažme identitu prostoru. Kdysi (kolem roku 1850) velkoryse urbanisticky řešený Karlín s centrálním náměstím a kostelem sv. Cyrila a Metoděje také pamatoval na místa společenských trefpunktů - řadu kaváren, restaurací i náleven. Čas převrátil vše k nepoznání... Mladší pamětník dnes zavzpomíná leda na hospodu "U Zábranských", kde se v 60. letech hrál vůbec první rokenrol, na bufáč Hamburk, ze kterého se šlo rovnou do vedlejšího kina, na začínajícího písničkáře V. Třešňáka, jenž vybrnkával na kytaru prvé své akordy v pospolitosti romské komunity v karlínské "Hospodě na náměstí". Zub času ohlodal i tuto hospodu do té míry, že propuštění trestanci, pro které karlínské nebe bylo "stejně krásné jako škarpa podél trati", si tu domlouvali (ještě ve vězení) kontaktní schůzky. Až s rokem 1999 nový nájemce udělal rázný předěl a hospodě vdechl novou podobu i náplň. Stačilo k tomu jen zavěsit obyčejné sáňky do výčepu. Z palírny se stal restaurant "U SANÍ", dnes vyhledávaný nejen Karlíňáky, ale i hosty z širokého okolí. I když do Karlína vjedete autem v nelogických jednosměrkách plných záludných děr, přesto zaparkujete vůz přímo na náměstí před podnikem. Azurová modř nápisů a polozáclonky v oknech dávají zvenčí restaurantu i odér kavárny. Vpravo ode dveří míjíme rozložitý a hojně alkoholy zásobený výčep - bar. Velkým výklenkem ve zdi skrze zdobné mřížoví hledíte do prostor samotné restaurace. (Za výčepem malý salonek, čtyři stoly, nutno rezervovat předem!). Ke stolům s čistou zelení prostírání (4 - 6 židlí) se vejde kolem 70 hostí. Úzký prostor z boku místnosti, kdysi kancelář provozního, je dnes též součástí podniku a vytváří volně oddělený "intimus" se třemi stolky pro dva, v lehkém náznaku samostatných boxů. Při svíci tu můžete povečeřet s plachou dívkou... Celý prostor restaurace je nápaditě, ve stylu art-deco vyzdoben dovedností uměleckého kováře. Svícnový lustr, podpěry zakončené svítidly, drobné figurativní motivy zásobníku příborů. Kdeže by tu hrála TV! Dopoledne sice zní rádio, odpoledne a večer je nahrazeno decentní hudbou z CD. Restaurant je prakticky stále naplněn. Své obědy zde vychutnávají mnozí úředníci tuzemských i zahraničních firem, přátelé se setkávají u pracovních obědů, bohatýrských večeří. Dejte si ponejprv aperitiv! Budete jej potřebovat. Jídelní lístek je zde rozsáhlou knihou ku čtení. Um a rafinovanost tří kuchařů hraničí s neřestí. I když nespěcháte, vynechte polévku - z 16 hotovek volte hned svíčkovou na smetaně (66 korun) či berlínskou roládu s bramborovou kaší (59 korun). Z denní nabídky zaujme vepřové koleno po ďábelsku s knedlíkem (63 korun) - nebo snad něco z 15 druhů ryb, drůbeže a zvěřiny? Co takhle kančí plec s brusinkovou omáčkou a kroketami (73 korun)? Že raději králičí hřbet na česneku (75 Kč)? Zdaleka však nekončíme - jídelníček dále obsahuje na 70 pokrmů mexické, americké, anglické, francouzské, čínské kuchyně. Zaváhejme nad specialitami podniku, zvěřinou, bezmasými jídly či zdánlivě hospodskými lahůdkami. V cenách okolo stovky se vám dostane daňčích medailonků, mexických fazolí s kukuřicí, rumpsteaku na grilu, tournedos s rokfórovou omáčkou, žabích stehýnek na česneku... Rozbor těchto chodů by si vyžádal prostor tak dlouhý, jako pověstná kapitola v Pénillierových "Dějinách jemného prádla". Zapijme vše Cabernetem sauvignon (135 Kč) a po banánovém splitu se zmrzlinou (42 Kč) ukončeme trachtaci sklenkou Martell noblige (169 Kč). Během siesty vystřídají se tu nad beers-cocktaily studenti... možná tu sedí i budoucí prezident. Nebe nad Karlínem již nachoví a milé servírky s úsměvem už v zývají k předkrmům večeří. "Proboha, nelze!" zvoláte a sedmipalcovým doutníkem opíšete zamítavé gesto. Dopíjíte irskou kávu (45 korun) a do taxi usedáte s jistotou, že východní Evropa rozhodně nezačíná za Poříčskou branou, natož v Karlíně, ale kdesi dál, snad za Libní.

Autor je spolupracovník redakce

"U SANÍ", Karlínské náměstí 13, Praha 8. Otevřeno PO - PÁ 10 - 01 hod., SO 11 - 01 hod., NE 11 - 24 hod. Čím více hvězdiček, tím lepší hospoda. Útratu v bodovaných podnicích si platí autoři sami, obsluha ani majitelé podniku o hodnocení nevědí.

Staropramen 10° 16 Kč ***
Staropramen 12° 17,50 Kč ****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.