"Je to téměř neuvěřitelné, ale víno, které teď chutnáte, viselo ještě před měsícem v podobě hroznů u nás na vinici," poučil přítomné znalce vinař ze Spolku přátel vína. "Letos nám pomohl hlavně nádherný slunný podzim," pochvaloval si.
Svatomartinské připravil Vladimír Šabata ve třech barvách - jako bílé z odrůdy Müller Thurgau, růžové a červené pak ze Svatovavřineckého.
"Svatý Martin není oslavou mladého vína ale všech vín. Je to doba, kdy staré víno už je dopito a mladé se poprvé může otevřít, protože se už stačilo pročistit," vysvětloval Šabata nad skleničkou.
Svatomartinská vína (poprvé pod stejným názvem, protože tato značka již patří Vinařskému fondu), letos vyrobí několik desítek malých i větších vinařských podniků. Od běžné produkce se budou lišit zejména jednotnou kapslí kolem hrdla, zobrazující Martina na bílém koni.
Prodávat a pít se ale bude i na dalších místech. Například v břeclavské vinotéce Moravský sommelier bude vybraná svatomartinská vína otevírat nejlepší sommelier České republiky Libor Nazarčuk. Akce pokračuje i v sobotu.
Masovější setkání se koná v Brně. Čtyřicet vzorků svatomartinských vín se bude nalévat od 11 do 18 hodin na Moravském náměstí. Zájemci si budou moci zakoupit za padesátikorunu bezednou degustační skleničku.
Svatomartinské, tedy letošní mladé víno, přichází na trh letos o šest dní než slavné francouzské beaujolais. Připomíná se tak stará vinařská tradice, která říká, že mladým vínem si vinař může přiťuknout právě až v tento den.
V tom okamžiku také vypršely ve vinařství pracovní smlouvy pro sezonní dělníky. K svátku jednoznačně patřila pečená Martinská husa.