"Do marketingové podpory pití mladých vín dává letos Vinařský fond pět milionů korun. Za ty by se měly pořídit například letáky, plakáty, stojánky na stoly v restauracích a vlajkoslávy do vinoték," informoval ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.
Vína, která se budou moci prodávat s označením svatomartinské (to bude mít jednotnou záklopku na hrdle s logem svatého Martina na bílém koni a stejné logo bude obsahovat i etiketa), nejprve musí schválit odborná komise.
Ta mimo jiné vyhodnotí i charakter přihlášených vín. Měla by být ovocitá, lehká, dobře pitelná s obsahem alkoholu u bílých do dvanácti a u růžových a červených do třinácti procent.
Podle Kršky letošní klimatické podmínky dávají skvělé předpoklady pro to, aby vinaři vyrobili velice dobrá vína. To potvrzuje i vinař Vladimír Šabata z Rakvic, který letos vyrábí bílé svatomartinské z odrůdy müller thurgau a růžové a červené ze svatovavřineckého.
Svatomartinské víno se doporučuje vypít do Nového roku. Vhodným pokrmem k němu je svatomartinská husa, ale také husí játra, plněné kuře, martinské koláče či posvícenské koblihy.
Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět tato vína: | |
bílé | odrůdy müller-thurgau a veltlínské červené rané zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2 |
růžové | odrůdy modrý portugal a svatovavřinecké svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2 |
červené |
odrůdy modrý portugal a svatovavřinecké příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2 |