Svatý Václav inspiroval výrobce piv v České republice k výrobě speciálů. Ilustrační snímek

Svatý Václav inspiroval výrobce piv v České republice k výrobě speciálů. Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Svatováclavské pivní speciály potečou z píp hospod po celé republice

  • 15
Svatý Václav je nejenom patronem všech Čechů, ale i pivní speciál z Černé Hory na jižní Moravě. Svatováclavský pšeničný speciál ochutnali první pivaři o víkendu v Černé Hoře na tamní Pivní pouti. Nejsilnější Svatováclavské pivo uvařil sládek ve Velkém Březně.

27. září tuto pivní specialitu narazí hospodští na jižní Moravě, ale i jinde v republice. "Na počest patrona země České i všech pivovarníků jej připravili sládci v Černé Hoře na Blanensku. Podle ohlasů návštěvníků víkendové černohorské Pivní pouti, kde měl speciál premiéru, je letošní várka mimořádně povedená," uvedla Barbora Burešová ze společnosti K Brewery Trade.

Vlastimil Zedek, vrchní sládek Pivovaru Černá Hora, se Svatováclavským pšeničným speciálem.

"Na sobotní Pivní pouti bylo Svatováclavské pivo jedno z nejprodávanějších. Vypilo se ho 2 340 půllitrů. Věřím, že si na něm pochutnají i ostatní pivaři," uvedl Vlastimil Zedek, vrchní sládek Pivovaru Černá Hora, který speciál se spolupracovníky připravil.

Svatováclavský speciál je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě se používá minimálně jedna polovina sladu připraveného z pšenice. "Je charakteristický osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, i příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu a silný říz," naznačil sládek.

Čepovat jej bude od 27. září 2011 do vyčerpání zásob více než 500 hospod a restaurací v Čechách i na Moravě, z toho zhruba pětina v Jihomoravském kraji.

Svatováclavská jedenadvacítka

Svatováclavské pivo uvařili také ve Velkém Březně. Jedná se o pivo typu Doppelbock, které se bude ve vybraných restauracích v celé České republice prodávat od 28. září do vyčerpání zásob.

Svatováclavské pivo je spodně kvašené 21% pivo s výraznou, ale jemnou hořkostí. Jedná se o velmi silné pivo s obsahem alkoholu 9,5 %, které zrálo v ležáckých sklepech více než 100 dní.

Svatováclavský speciál pochází z pivovaru Velké Březno a uvařil je vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht. "Je to nejsilnější pivo z portfolia Heinekenu Česká republika. Jedenadvacítka. Před lety už se u nás prodávala, my jsme tuto tradici po dlouhých letech obnovili vloni," popsal Petr Hauskrecht.

Svatováclavský speciál je spodně kvašené pivo s výraznou, ale jemnou hořkostí dosaženou použitím českých aromatických a hořkých odrůd chmelu. "Jeho obsah alkoholu činí 9,5 %. V ležáckých sklepech zrálo více než 100 dní. Díky zbytkovému neprokvašenému extraktu je toto sytě zlato-hnědé pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním s alkoholovými tóny," popsala Ludmila Čechová z Heinekenu Česká republika.

Označení Doppelbock odkazuje k tradici výroby silných podzimních piv s výraznou chutí. "Jedná se o ležák německého původu, který údajně začali vařit mniši v Mnichově. Původně prý měl o trochu nižší obsah alkoholu a sladší chuť," popsala Čechová.

Petr Hauskrecht připravil celkem 650 hektolitrů Svatováclavského piva, což je o 180 hektolitrů více než loni. Uvedené množství speciálu se rovným dílem po 325 hektolitrech rozdělí mezi Čechy a Moravu. Celkem se bude prodávat v 1 500 restauračních zařízeních v celé republice.