K nám se toto víno rozšířilo až v minulém století. Hrozen je velký a těžký, protože je hustý. To však vede k tomu, že vnitřní partie hroznu velmi pomalu vyzrávají, a proto mívají vysoký obsah kyselin. K výrobě jakostního vína se nesmějí hrozny brzy sklízet, i když povrchové vrstvy bobulí se zdají zralé. Po zaměknutí bobulí je důležité odkrýt hrozny otrháním listů v jejich okolí, aby byla většina hroznů osvětlena přímými slunečními paprsky. Urychlí se tím zralost, tvorba barviva i snížení obsahu kyselin.
Svatovavřinecké je nejvíce rozšířeno v České republice, kde ho je asi tisíc hektarů, a v Rakousku, kde zabírá plochu asi 500 hektarů. Menší plochy jsou ještě v německé vinařské oblasti Rheingau. Červená vína této odrůdy mají velmi tmavou barvu. Vůně je ovocného typu a připomíná višně, jen na některých velmi těžkých půdách se objevují i tóny černorybízové. Mladé víno je tříslovité a s vyšším obsahem kyselin, takže se zpočátku jeví jako hrubé. Aby nabylo příjemné plnosti a třísloviny určité hebkosti, musí víno vyzrát napřed na dřevěném sudu a pak ještě na lahvi.
Vína jsou vhodná k uchování a dosahují optimální kvality ze středně dobrých ročníků ve třetím až pátém roce a z ročníků vynikajících i později. Při sklizních do padesáti hektolitrů z hektaru a na výborných stanovištích patří vína této odrůdy mezi evropskou špičku.
Taková vynikající vína se podávají k slavnostním jídlům připraveným s bohatou fantazií z tmavých mas. Tvrdší vína této odrůdy jsou vhodná ke kořeněné úpravě vepřového masa, ale i k huse nebo kachně. Svatovavřinecké z horších ročníků může vhodně doprovodit různé úpravy těstovin. Vína střední jakosti se podávají při teplotě 12 - 14 stupňů Celsia a nalévají se do širokých sklenek tulipánovitého tvaru o obsahu 3,5 decilitru, a to maximálně do poloviny objemu. Vína zralá, z vynikajících ročníků, podáváme při teplotě 14 - 16 stupňů Celsia a naléváme je do slavnostních, velmi tenkostěnných pohárů s ještě větším obsahem a plníme je do jedné třetiny objemu.
Vilém Kraus má s vínem bohaté zkušenosti. Proto probíhal test vín právě pod jeho odborným dohledem. |