„Ročník 2006 zůstává na úrovni nejlepších ročníků Beaujolais nouveau,“ tvrdí ředitel asociace vinařů z oblasti Beaujolais Pierre de Sigoyer. Vínu podle něj pomohly i výjimečné klimatické podmínky, hlavně vysoké červencové teploty a slunečné září.
Sommeliéři se shodují, že letošní Beaujolais nouveau je aromatické - ve vůni připomíná maliny, červený rybíz, v některých případech i rybíz černý. Chuť je pak obvykle hladká a sametová.
„Je to víno, které má pevnou strukturu tak, aby mohlo dokonale doplnit pokrmy z velice kvalitních uzenin, ale i drůbež a bílé maso, kozí nebo polotvrdé sýry,“ řekl odborník na francouzská vína Hynek Vích.
Produkční oblast Beaujolais nouveau se dělí na dva regiony - apelace, Beaujolais a Beaujolais-villages. Apelace Beaujolais zahrnuje 72 obcí na jižní a východní straně vinařské oblasti. Vinná réva zde roste na jílovito-vápenité a žulovité půdě a v roce 2006 se zde vyrobilo 293 000 hektolitrů mladého vína.
Apelace Beaujolais-villages čítá 38 obcí s žulovitou půdou a mnoha svažitými vinicemi. Odtud pochází zhruba třetina vín prodávaných jako Beaujolais nouveau. V roce 2006 asi 115 000 hektolitrů.
Kromě Francie se Beaujolais nouveau těší největší oblibě v Japonsku. Jen loni se sem vyvezlo 88 tisíc hektolitrů, tedy 11,7 milionu lahví. Dalšími významnými odběrateli jsou Německo, Spojené státy či Nizozemí. V Česku se podle dřívějších odhadů vypije kolem dvou tisíc hektolitrů.