Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sýr jako munice do lodních kanonů?

  11:00aktualizováno  11:00
Český eidam má původ v holandském edamu. O něm se tak trochu škodolibě říká, že za svou popularitu vděčí tomu, že se výborně osvědčil na lodích, kde ho námořníci používali místo munice do lodních děl. Měl totiž vždy tvar koule.
sýr

sýr | foto: Profimedia.cz

Pravý důvod, proč se tak rozšířil po světě, je spíš ten, že snadno přestál zámořské plavby do vzdálených kolonií a vydržel i nepříliš jemné zacházení.

Jméno získal od nizozemského velrybářského přístavu Edam severně od Amsterdamu, kde se vždy obchodovalo se sýry a kde se dodnes pořádají známé sýrové trhy. Odtud se již v 16. století vyvážely červené voskové koule do celého světa.

Dnes je však v nizozemských obchodech nenajdete, parafínový kabát totiž dostávaly sýry jen na cestu do zámoří. A proč zrovna červený? Další legenda, a opět škodolibá, říká, že červenou barvu získal z červeného vína - aby se prý ušetřilo místo, přepravovaly se sýry v sudech s vínem z Bordeaux.

Pravý důvod je prostší: červená barva snadno připoutala pozornost zákazníků v obchodech, a tak zůstala, i když obal už není z vosku, ale z celofánu.

Ostatně červená není jediná barva, která charakterizuje edam: v Nizozemsku se balí i do žluté, se zeleným potahem se nabízí edam s bylinkami, v černém obalu se skrývá velmi silný, hodně zralý sýr, v oranžové podobě (i s oranžovým těstem) se prodává blízký příbuzný edamu pod názvem Mimolette. Tento mimořádně jemný a chutný sýr je k dostání i v českých obchodech.

Třicetiprocentní eidam je česká specialita
Edam patří spolu s goudou k nejznámějším holandským sýrům, přestože už není tím, čím býval, vyrábí se většinou průmyslově. Stále však má tvar koule, i když je někdy dvakrát větší než ta původní "dělová". A vždy má 40 procent tuku v sušině (na rozdíl od goudy, která má 48 procent).

"Třicetiprocentní sýr, který se prodává především u nás, je spíš českým specifikem," říká Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. Odborníkům se nízkotučné varianty příliš nelíbí. "Sýry mají své charakteristické znaky, nemohu přece deformovat sýr typu eidam tím, že budu snižovat tučnost, měnit charakter sýra a dělat jiný výrobek. Nechť se klidně vyrábí i sýr s dvaceti procenty tuku v sušině, ale ať už se nenazývá eidam."

Od edamu k eidamu
A nelíbí se jim ani to, že se jmenuje eidam, a ne edam, jako všude ve světě. Proč se z edamu stal eidam, dnes nikdo přesně neví. "Je to česká hantýrka. Snad někdo předpokládal, že německy se to čte ,ajdam‘, ale i v Německu je to edamkäse, nikoliv eidam," říká Jarmila Štípková z Milcom servisu.

"K nám se edam dostal začátkem minulého století a pomalu začal měnit svůj tvar na salám, na cihlu... A z dnes už nezjistitelných důvodů se mu začalo říkat eidam nebo také holandský sýr," vysvětluje znalec sýrů Ladislav Likler.

Třicetiprocentní eidam patří poněkud nelogicky k nejlevnějším sýrům na trhu. "Je tu určitá cenová deformace, která má historický původ v Čechách - že méně tučný mléčný výrobek je levnější. Tak by to nemělo být. V mléce je tuk levnější složka než bílkovina, třicetiprocentní sýr by měl být logicky dražší než sýr víceprocentní."

Autoři: ,


Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....



Najdete na iDNES.cz