Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sýry se předvedly v celostátní soutěži

  10:00aktualizováno  10:00
Nepatříme mezi "sýrové" národy, přesto náš trh se sýry není chudý. Nabízí mnoho výrobků, které si zaslouží pozornost zákazníků. Ukázala to i celostátní přehlídka sýrů, kterou v minulém týdnu již posedmé uspořádal Ústav technologie mléka a tuků pražské Vysoké školy chemicko-technologické.

I když soutěž není přehlídkou toho, co je možné koupit v obchodech, protože se zde utkávají jen sýry, které výrobce sám do soutěže přihlásí, přesto dává určitý obrázek o stavu tuzemské produkce. Absolutními vítězi přehlídky se staly dva sýry: hnětený sýr Gaston s bazalkou z mlékárny Plastcom v Příšovicích, vyráběný ve spolupráci s Mlékárnou Polná, a Blaťácké zlato se zeleným pepřem z Madety.

Nejvíce porotcům chutnaly polotvrdé a tvrdé sýry, které zrají déle než tři měsíce. Potvrdilo se tak, že sýry, které nechávají výrobci zrát jen krátce, nemají takovou jakost jako sýry dobře vyzrálé. Jsou však levnější.

Velmi dobře dopadla také kategorie takzvaných specialit, kam pořadatelé zařadili všechny sýry, které nespadají do žádné jiné kategorie. "Například Blaťácké zlato, které vyhrálo, se nedá hodnotit společně s eidamy, přestože je to polotvrdý sýr. Výrobní postup a způsob zrání je odlišný, proto má také jedinečnou konzistenci a chuť," vysvětluje Ladislav Čurda z Ústavu technologie mléka a tuků.

Dobře si vedla také skupina bílých polotvrdých a tvrdých sýrů, do které spadají sýry typu akawi a jadel. Méně úspěšné byly plísňové sýry. Získaly jen průměrné nebo podprůměrné hodnocení.

Zahraniční sýry tvořily na rozdíl od předchozích ročníků zvláštní kategorii. Podle pořadatelů jsou odlišné od českých, a navíc v přehlídce představovaly jen malý zlomek. Diplomy za vynikající výrobek si odnesly firmy dovážející na tuzemský trh holandský Leerdammer, německý Cré Monte a francouzské sýry Livarot a Bleu d'Auvergne.

O přehlídce

  • 7. ročník Celostátních přehlídek sýrů uspořádal Ústav technologie mléka a tuků pražské Vysoké školy chemicko-technologické ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským a Českou společností chemickou.
  • Soutěžilo 85 českých a slovenských vzorků 10 kategorií.
  • Zahraniční sýry byly hodnoceny zvlášť.
  • Sýry přihlašují do soutěže výrobci nebo dovozci, všechny jsou na našem trhu.
  • Vzorky hodnotilo 30 odborných porotců v 10 komisích. Tvořili je lidé z mlékárenského průmyslu, kterým předsedal nezávislý odborník. Kromě odborníků sýry posuzovali o týden později i laici.
  • Hodnotilo se "naslepo".
  • 6 sýrů získalo výbornou, 41 velmi dobrou známku, 32 průměrnou, 6 podprůměrnou, ani jeden nebyl nevyhovující.
Celostátní přehlídka sýrů - vítězové jednotlivých kategorií
název výrobce hodnocení body
polotvrdé a tvrdé sýry zrající min. 3 měsíce
Gaston s bazalkou Plastcom Mlékárna Příšovice *** 94
Gaston s příchutí Plastcom Mlékárna Příšovice *** 91,33
speciality
Blaťácké zlato se zel. pepřem Madeta Č. Budějovice (mlék. Řípec) *** 94
Parenica neúdená Liptovská mliekareň Liptov. Mikuláš ** 88
Excelent pažitka Jihlavské mlékárny Jihlava ** 87
bílé polotvrdé a tvrdé sýry
Balkánský sýr v solném nálevu Mlékárna Polná *** 90
Akawi bílý sýr Božin kořeněný Mlékárna Kyjov ** 86,67
eidamské sýry 40-50 %*
Eidamský blok 45 %* Jaroměřická mlékárna Jaroměřice *** 90,33
Eidamská cihla Agricol Polička ** 87,33
Eidamská cihla 45 %* Mlékárna Kunín ** 85,33
eidamské sýry 20-30 %*
Eidamský salám. polotvrdý sýr Miltra B Městečko Trnávka ** 88
Zlatan 30 %* Mlékárna Klatovy ** 84,67
Eidam. cihla Planá n. Lužnicí Madeta Č. Budějovice ** 79,33
uzené sýry
Krkonošský eidam uzený Krkonošské sýrárny Jičín ** 83
Platan 40 % Mlékárna Klatovy ** 81,33
Parenica údená Liptovská mliekareň Liptov. Mikuláš ** 81
sýry s tvorbou ok
Madeland light Madeta České Budějovice ** 81,33
Krkonošský ementál Krkonošské sýrárny Jičín ** 78,33
sýry typu Moravský blok
Vladan 45 % Mlékárna Klatovy ** 81,33
sýry s plísní na povrchu
Sedlčanský Hermelín původní Povltavské mlékárny Sedlčany ** 78
Král sýrů Brie 125g Pribina Přibyslav ** 76,67
Hermelín smetanový Povltavské mlékárny Sedlčany * 66,67
sýry s plísní v těstě
Niva Niva Dolní Přím ** 76,67
Zlatá Niva Madeta Č. Budějovice * 73,67
Poznámky: * Procenta tuku v sušině. Uvedeny jsou jen nejlepší sýry z každé kategorie, které získaly diplomy. Podrobné výsledky najdete na adrese http://staffold.vscht.cz/tmt/prehlidky/prehlidky.htm. Hodnocení: *** výborný (90-100), ** velmi dobrý (75-89), * průměrný (50-74 bodů)
Pramen: Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha

 





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Giganti požírají výrobce řemeslných piv. Čeká to i české minipivovary?

Ve světě je to trend. Velké průmyslové pivovary si razí cestu ke speciálním pivům tím, že přebírají malé minipivovary. V Česku se to zatím neděje. Ale i zde...  celý článek

Všemi smysly. Nové kino 4DX v obchodním centru Chodov přináší do kinosálu déšť,...
Nový král mezi chrámy konzumu. Centrum Chodov láká na kino, kde sněží

V Praze se ve středu otevírá „nové“ - a do počtu prodejen největší - obchodní centrum v Česku. Zmodernizované Centrum Chodov se rozrostlo o třetinu na 300...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.