Rychlé občerstvení U Birhanzlů (Praha 5). Inspektoři našli myší trus, chyběl...

Rychlé občerstvení U Birhanzlů (Praha 5). Inspektoři našli myší trus, chyběl přístup k teplé vodě, provozovna dlouhodobě výrazně zanedbávala úklid. Ze stěn a stropů také opadávala omítka, která mohla kontaminovat připravované pokrmy. | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

OBRAZEM: Inspekce už letos kvůli hygieně zavřela 140 restaurací a obchodů

  • 13
Závažné zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu či absence přístupu k teplé vodě. To jsou nejčastější důvody, kvůli kterým Státní zemědělská a potravinářská inspekce od ledna zavřela už 140 provozoven. Většinou jde o restaurace, rychlá občerstvení a pivnice.

„Typickými důvody k uzavření provozovny je rozsáhlé a dlouhodobé zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu, absence přístupu k teplé vodě a další prohřešky, které přímo ohrožují zdraví spotřebitele,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V pátek Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila dalších devět míst. Je mezi nimi například plzeňská restaurace Na Libušíně.

Kontroloři v kuchyni našli mastnotou a zaschlou špínou znečištěné plochy pracovních zařízení jako jsou fritézy, mikrovlnná trouba. Například digestoř byla zaplísněná. Na podlahách bylo také enormní množství usazené špíny. „Z uvedených důvodů inspekce přistoupila k zákazu užívání prostor kuchyně,“ uvedl Kopřiva.

Nedostatky našla inspekce i v pekárně Radim Kadlec ve Vítkovice nebo v Potravinách mix ve Vimperku.

Praxe je taková, že při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby situaci napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní.

,