Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce patří klamání ohledně obsahu masa k nejčastějším prohřeškům na českém trhu. „Někteří zahraniční výrobci v potravině snižují podíl masné složky oproti informaci na obalu, respektive ji falšují jinou složkou, v řádu až desítek procent,“ uvedli inspektoři v tiskové zprávě.
Tentokrát nařídili po testech stáhnout z obchodů německý hovězí guláš Coquette v balení 500 gramů, s označením data minimální trvanlivosti do 9. 7. 2018, který na obalu avizoval obsah masa 80 procent. Laboratorní rozbor však prokázal, že masa bylo jen 52,3 %. Inspekce guláš nakoupila v Lidlu, který se také musí postarat o jeho stažení.
Další šmejd objevila inspekce v řetězci Tesco. Ten nabízel polské Minipárečky Classic Henryk Kania, které měly mít dokonce 93 procent vepřového masa. „Laboratorní rozbor dusíkovou metodou ale prokázal přítomnost masa pouze v hodnotě 78,2 % a uvedením nepravdivého údaje došlo ke klamání spotřebitele,“ napsali ve zprávě inspektoři.