"Ve skutečnosti by tomu tak sice mohlo být, jenže jednak to legislativa zemí EU zakazuje a jednak by i zákazník takovou tekutinu snadno rozpoznal, protože by nikdy neměla skutečně růžovou barvu, ale nanejvýš šedorůžovou,“ říká Jan Stávek ze sdružení vinařů a likérníků Devit v Němčičkách. Ten je velkým propagátorem růžových vín a dalších speciálních vín.
Protože podobným nadšencem, co se týká růžových vín, je i Jan Horešovský ze Spolku přátel vína, konal se tento týden právě v jeho nádherných sklepních prostorách domu v pražské Míšeňské ulici, seminář o růžových vínech.
"Byl první z řady akcí, které letos na jaře s tématikou růžového vína uspořádáme,“ říká Jan Horešovský. Tentokrát přišla řeč na na jednotlivé technologie výroby této dobroty, příště to bude o snoubení pokrmů a růžového vína a ještě před velkou výstavou, která celou růžovou sérii zakončí, se budou degustovat růžová vína ročníku 2003.
Na výstavu, která se rovněž uskuteční ve vinném sklepě v Míšeňské ulici od 4. do 5. června, je už přihlášeno přes sto vzorků. "Budeme vyhlašovat šampiona a udělovat medaile a v porotě budou skutečně uznávaní vinařští odborníci, včetně například Heleny Bakerové a pana Horta, který sám vždy jednou za dva roky výstavu růžových vín pořádá.
Podle Horešovského, Stávka i dalších odborníků jsou v současnosti v Česku růžová vína na vzestupu a jejich obliba dále poroste. "Je to totiž víno, které se skvěle hodí k jaru a létu, k pokrmům jako jsou saláty, zelenina, může být podáváno i jako aperitiv,“ vysvětluje Stávek. Obvykle jsou tato vína velice ovocná, svěží s kyselinkou. Pijí se i v nejlepších kruzích. Dokonce se traduje, že při slavnostech, které pořádal bývalý francouzský prezident Mitterand, se jiné než růžové víno nepodávalo.
Kromě toho, v severnějších vinařských oblastech, k nimž se Česko také řadí, může také být růžové víno podle Stávka skvělým východiskem pro dobré využití modrých odrůd, z nichž často nelze připravit dostatečně zbarvené červené víno.