Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

„Tataráku“ se nebojím, říká šéfkuchař

  11:00aktualizováno  11:00
I v kuchyni špičkového hotelu je možné se setkat třeba s plněnou paprikou nebo karbanátky. "My totiž kromě jiného vaříme také takzvanou závodní kuchyni pro zaměstnance z okolních podniků," říká Zdeněk Šula, šéfkuchař hotelu Clarion v Praze.
Tatrský biftek většinou restaurace na lístku nemají, ale na přání ho připraví.

Tatrský biftek většinou restaurace na lístku nemají, ale na přání ho připraví. | foto: MF DNES

"Takže tak dvakrát týdně máme na jídelníčku i jídla z mletého masa," dodává.

* Kupujete do hotelu mleté maso? A jaká jídla z něj vaříte nejčastěji?
Maso si meleme sami. I když se často na mletí používá takzvaně horší maso, které se už na nic jiného nehodí, třeba různé odřezky, my používáme to kvalitnější. Převážně ze zadního hovězího, ze svíčkové nebo z libového vepřového.

Připravujeme z něj především klasická česká jídla, jako jsou karbanátky, plněné papriky, plněné zelí, plněná kapusta nebo také směs do lasagní a na boloňské špagety. Také děláme takzvané pleskavice; to je mleté jehněčí, do kterého se přidává ostřejší koření, například čili paprička.

* Když jste zmínil svíčkovou, děláte také tatarský biftek?
Na jídelníčku sice není, ale na přání hostů ho samozřejmě uděláme. Připravujeme "tataráka" také z tuňáků a lososů; je to moc dobré. Když na něj doma dostanu chuť, udělám ho, žádné nemoci se nebojím.

* A jak je to jinde ve světě?
Jídla z mletého masa se hodně dělají na Balkáně. Třeba Řekové používají pro kebab tučné i libové jehněčí. Z jehněčího, někdy i s přídavkem hovězího, připravují svá národní jídla také Turci.

V Chorvatsku se setkáte s čevabčiči a v Itálii se používá mleté na boloňské špagety a do lasagní. A třeba typické americké jídlo hamburger by mělo být z kvalitního hovězího mletého masa. Poslední dobou jsem ale slyšel, že se prý do něj přidává hodně sóji.

* Z jakého masa připravujete karbanátky?
Nejlepší je směs vepřového a hovězího masa, tak půl na půl, nebo jednu třetinu hovězího a dvě třetiny vepřového. Na čevabčiči je lepší hovězí a tatarák musí být samozřejmě ze svíčkové, nejlépe z masa naškrabaného, ne umletého. Vhodné je samozřejmě libové maso. Také by v mletém mase neměly být žádné kousky loje, kližky a podobně.

* Kupujete si mleté maso domů?
O nákupy jídla domů se stará moje žena. Mleté kupuje v jednom menším řeznictví, kde mají velký obrat a maso vždy čerstvé. Pozná se podle toho, že má pěknou červenou barvu. Starší maso je našedlé, a když je příliš světlé, je v něm zase moc tuku. V supermarketech balené nekupuje vůbec.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...



Najdete na iDNES.cz