Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

„Tataráku“ se nebojím, říká šéfkuchař

  11:00aktualizováno  11:00
I v kuchyni špičkového hotelu je možné se setkat třeba s plněnou paprikou nebo karbanátky. "My totiž kromě jiného vaříme také takzvanou závodní kuchyni pro zaměstnance z okolních podniků," říká Zdeněk Šula, šéfkuchař hotelu Clarion v Praze.
Tatrský biftek většinou restaurace na lístku nemají, ale na přání ho připraví.

Tatrský biftek většinou restaurace na lístku nemají, ale na přání ho připraví. | foto: MF DNES

"Takže tak dvakrát týdně máme na jídelníčku i jídla z mletého masa," dodává.

* Kupujete do hotelu mleté maso? A jaká jídla z něj vaříte nejčastěji?
Maso si meleme sami. I když se často na mletí používá takzvaně horší maso, které se už na nic jiného nehodí, třeba různé odřezky, my používáme to kvalitnější. Převážně ze zadního hovězího, ze svíčkové nebo z libového vepřového.

Připravujeme z něj především klasická česká jídla, jako jsou karbanátky, plněné papriky, plněné zelí, plněná kapusta nebo také směs do lasagní a na boloňské špagety. Také děláme takzvané pleskavice; to je mleté jehněčí, do kterého se přidává ostřejší koření, například čili paprička.

* Když jste zmínil svíčkovou, děláte také tatarský biftek?
Na jídelníčku sice není, ale na přání hostů ho samozřejmě uděláme. Připravujeme "tataráka" také z tuňáků a lososů; je to moc dobré. Když na něj doma dostanu chuť, udělám ho, žádné nemoci se nebojím.

* A jak je to jinde ve světě?
Jídla z mletého masa se hodně dělají na Balkáně. Třeba Řekové používají pro kebab tučné i libové jehněčí. Z jehněčího, někdy i s přídavkem hovězího, připravují svá národní jídla také Turci.

V Chorvatsku se setkáte s čevabčiči a v Itálii se používá mleté na boloňské špagety a do lasagní. A třeba typické americké jídlo hamburger by mělo být z kvalitního hovězího mletého masa. Poslední dobou jsem ale slyšel, že se prý do něj přidává hodně sóji.

* Z jakého masa připravujete karbanátky?
Nejlepší je směs vepřového a hovězího masa, tak půl na půl, nebo jednu třetinu hovězího a dvě třetiny vepřového. Na čevabčiči je lepší hovězí a tatarák musí být samozřejmě ze svíčkové, nejlépe z masa naškrabaného, ne umletého. Vhodné je samozřejmě libové maso. Také by v mletém mase neměly být žádné kousky loje, kližky a podobně.

* Kupujete si mleté maso domů?
O nákupy jídla domů se stará moje žena. Mleté kupuje v jednom menším řeznictví, kde mají velký obrat a maso vždy čerstvé. Pozná se podle toho, že má pěknou červenou barvu. Starší maso je našedlé, a když je příliš světlé, je v něm zase moc tuku. V supermarketech balené nekupuje vůbec.

Autoři: ,



Nejčtenější

Česká pošta se chtěla zalíbit na Facebooku, sklidila výsměch

Česká pošta na svém Facebookovém profilu vyhlásila soutěž o modré reklamní...

Po pošťácké internetové televizi, kterou loni Česká pošta rozjela na kanále YouTube, nyní rozpačitě baví své zákazníky...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...



Ceny pozemků pro dům vyskočily na dvojnásobek. Kolik stojí ve vašem kraji?

Inženýrské sítě

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a ve...

KLDR čaruje s rozpočtem jak Voldemort. Její lži drásaly i otrlé Sověty

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na vojenské přehlídce v Pchjongjangu (15....

Představte si státní rozpočet, který vykazuje stálý růst, notně podporuje rozvoj vědy i technologií, velkou část...

KVÍZ: Kolik chmele je v půllitru a co je spilka? Otestujte se, co víte o pivu

(Ilustrační snímek)

Jsme národ pivařů. Alespoň to platí o spotřebě na hlavu. Každý Čech do sebe za rok otočí v průměru pár set půllitrů....

Další z rubriky

Stravenky od Lidlu a Kauflandu budou i elektronické

Lidl začal vydávat vlastní stravenky, zatím je dostávají je zaměstnanci...

Lidl a Kaufland spouští ve spolupráci s ČSOB a Mastercard stravenkovou platební kartu. Jde o elektronickou verzi...

Češi loni vypili méně piva, výrobci z toho viní i protikuřácký zákon

Zájem o pivo v plechovce je podle pivovarů stále větší.

Po pěti letech růstu loni výstav českých pivovarů meziročně klesl. Snížily se domácí prodej i spotřeba piva. Naopak se...

Moc soli, málo masa. České uzeniny propadly v testu levných potravin

ilustrační snímek

Potraviny z Německa jsou kvalitnější než české, potvrdilo srovnání levných výrobků, které provedl časopis dTest. České...

Najdete na iDNES.cz