Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tatranky před 60 lety připomínaly hory

  10:06aktualizováno  10:06
Cukr, kakao, tuk, a mouka - to je recept na tatranky. Křupavá česká oplatka letos slaví už šedesáté narozeniny. "Při vzniku receptury firmu limitovaly suroviny, které mohla použít. Po válce totiž nebylo prakticky nic k dostání," říká tisková mluvčí Opavia-LU Mária Sedlická.
Tatranky

Tatranky - Tatranky se v Česku prodávají už šedesát let. Nejoblíbenější jsou ale stále ty původní - lískooříškové. | foto: Opavia-LU

Tatranky vznikly v roce 1945. Firma v té době už dlouho nepřišla s žádným novým výrobkem, a chtěla proto novinku. Po válce navíc byla poptávka prakticky po čemkoliv sladkém.

Jak říká Mária Sedlická, až na lískové ořechy neobsahovaly žádnou neobvyklou surovinu. "Jedinečný je ale poměr. Receptura je samosebou tajná."

Tehdy měla oblíbená sušenka tvar trojúhelníku. Odtud také přišel její název - trojúhelník totiž připomínal vrcholy slovenských hor. Tatranky se skládaly ze šesti plátů, které se mazaly lískooříškovým krémem a na hrany se nanášela čokoláda.

Vynález za 50 korun
To byl ale zároveň největší problém oplatek. Čokoláda se totiž na tatranky nanášela ručně - jen pomocí prstů a škrabek. Kvůli tomu nemohli v Opavii za směnu vyrobit víc než čtyřicet kilogramů oplatek. To nemohlo uspokojit obrovský zájem.

"Zavolali nás sem do Prahy, abychom přišli s návrhy, které by umožnily oplatku vyrábět tak, aby byl trh zásoben," říká dnes sedmasedmdesátiletý Vilém Škvarlo. I on se tenkrát pokusil problém vyřešit.

"Odjeli jsme s manželkou do Luhačovic na dovolenou a já jsem pořád myslel jen na tatranky. Můžeme jít - já už to mám," řekl Vilém Škvarlo manželce a z lázní se vypravil přímo do závodu. Geniální nápad, který spočíval ve dvou dvoumetrových kolejničkách byl na světě.

"Zavolal jsem známého údržbáře Karla, že potřebuji dvě šinky po dvou metrech. Slíbil mi je ještě ten den, ale musel jsem mu dát na pivo. Dostal padesát korun a oba jsme byli spokojení," usmívá se po letech pan Škvarlo, díky jehož nápadu mohli v Opavii opustit ruční mazání čokolády a přešli k mechanizaci. Já jsem za svůj vynález dostal odměnu 29 tisíc."

Díky vynálezu se produkce prakticky ze dne na den zvýšila ze 40 kilogramů na dvě tuny. Náklady se přitom nezměnily. Tatranka se tenkrát prodávala za korunu a šedesát haléřů.

Ze dvou tun se produkce postupně zvyšovala až na 3,5 tuny za den. Dnes je výroba několikanásobně vyšší.

Trojhránky se špatně balily
Změnil se také tvar tatranek. Důvod byl rovněž praktický.

"Oplatky se řezaly ručně nožem. To znamenalo mnoho odřezků, odpadu a neefektivní výrobu. Pracné bylo i balení. V té době se totiž oplatky balily do celofánových obalů ručně a zabalit úhledně trojúhelník bylo mnohem náročnější než u klasického tvaru," říká Josef Tomšíček, který stál u zrodu české sušenky.

SERIÁL SLAVNÉ ČESKÉ
ZNAČKY NAJDETE ZDE
Tak vznikly klasické tatranky, která se od té doby už příliš nezměnily. K oříškové přibyla její čokoládová a arašídová sestra, v šedesátých letech se krátce vyráběla i Stadionka - oplatka, která byla v čokoládě máčená celá, nejen po krajích. Prodávala se za dvě koruny.

Jedničkou je oříšková
"Z úsporných důvodů jsme ale od výroby upustili," říká Tomšíček s tím, že ČokoTatranky se nyní opět vracejí. Nejoblíbenější ale stále zůstává klasická lískooříšková oplatka.

Podle údajů společnosti Opavia se za rok sní v České republice 41 milionů klasických tatranek, přičemž alespoň jednu si během roku koupí každá druhá domácnost. Kromě nich se prodávají i ČokoTatranky, 3D ČokoTatranky s kusy lískových oříšků a MiniTatranky.

Oslavy šedesátých narozenin začaly ve čtvrtek a vyvrcholí 16. července v Pelhřimově.

Autoři: ,


Nejčtenější

Bílí tygři budou muset pryč, říká ředitel liberecké zoo

Šéf liberecké zoo David Nejedlo prožívá těžké časy.

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo zastává názor, že zoo se nemá veřejnosti podbízet – s divokými zvířaty se na fotkách...

Létají v noci a většími letadly. Letiště Praha začalo trestat za hluk

Airbus A380.

V okolí pražského letiště roste hluk vinou některých dopravců. Ti používají například jiná letadla, než by měli, a také...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

IKEA otevře v Praze pop-up studio, nový obchodní dům v Česku zatím nebude

IKEA Point na Václavském náměstí v Praze

Ve čtvrtek otevře švédský nábytkářský gigant IKEA na pražském Václavském náměstí novou pobočku. Provozovna s názvem...

Najdete na iDNES.cz