Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Teflon nejvíc škodí, když se od loupne

aktualizováno 
Lidskému zdraví nejvíc škodí hrubší úlomky (z teflonového povlaku pánví a hrnců.
Lidskému zdraví nejvíc škodí hrubší úlomky (z teflonového povlaku pánví a hrnců. Následky mohou být podobné, jako když člověk spolkne střípek skla. Jinou vážnou hrozbu zatím žádná světová laboratoř neodhalila. "Teflon není toxický, v těle se nerozkládá," tvrdí Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Obavy, že teflon je rakovinotvorný, nejsou podle současných zjištění opodstatněné. Při jeho nanášení na nádobí se používají pojiva a barevné pigmenty, z nichž se sice uvolňuje formaldehyd, ale jen v nepatrném množství. "Formaldehyd má karcinogenní účinky až v mnohem vyšších koncentracích, než jaké se uvolní z teflonových povlaků," upozorňuje Jitka Sosnovcová. Teflonový povrch ohrožuje člověka podstatně více, když si ho on sám poškodí nesprávnou manipulací s nádobím. Vážným pochybením je nechat na zapnutém sporáku prázdnou pánvičku. Teplota určená k přípravě pokrmu pak začne rozkládat teflon a ten po takovýchto častějších případech popraská a změní barvu. Každý ví, že na teflonu musí míchat potraviny speciálním náčiním. Dnes někteří výrobci připouštějí, že u nádobí, které má větší počet teflonových nánosů, lze použít i špachtličky z tupého kovu. Kdo však chce vařit na své pánvi déle, dá stejně přednost špachtličce dřevěné nebo plastové. Nejčastěji se teflonová vrstva poškodí, když do ní uživatel neopatrně rýpne třeba nožem. "Takto poškrábaný povrch bývá nebezpečný především u podezřele levného nádobí z tržnic," říká Pavel Vaněk z Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně, kde teflonové kuchyňské nádobí zkoušejí. Pokud se teflonová vrstvička začne odlupovat opakovaně a z rýhy je najednou holá ploška až na kov, je nejlepší poškozené nádobí vyhodit. Jinak se člověk vystavuje nebezpečí, že spolkne i teflonový střípek.

PODVODNÍCI NATŘELI PÁNEV EPOXIDEM

I mezi výrobci teflonového nádobí jsou podvodníci. Před časem odhalila Česká obchodní inspekce spolu se Státním zdravotním ústavem v Praze, že z pánví nazvaných Mr. Cooker unikal formaldehyd v desetinásobně větším množství, než povolují hygienické limity. Zákazník nemá v obchodě šanci poznat, jestli kupuje pravé teflonové nádobí, nebo jen jeho napodobeninu. Před dvěma lety si nechala zásilková firma Quelle prověřit teflonové pánvičky od asijského výrobce v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně. Povrch pánví se začal loupat, jen co do nich v laboratoři napustili kyselinu octovou, kterou naředili jako na zálivku salátu, a pak pánve na chvíli zahřáli. "Místo teflonem natřel výrobce pánve epoxidem a poslední vrstvu maskoval skoro dokonale metalízou," uvádí šéf laboratoří Pavel Vaněk. (jhd)
Autor:



Nejčtenější

Nový ford i milion. Stát vybral šťastlivce, kteří sbírali účtenky

Účtenkovka při svém startu uživatele zarazila šíří požadovaných povolení.

Ve středu proběhlo vůbec první slosování státní účtenkové loterie. Kolem sedmé hodiny večerní, kdy měly být na adrese...

Zlatá neděle bude se staženými výlohami. Obchody teď posilují výprodeje

Vlna povánočních slev 28.prosince v Plzni

Blíží se Černý pátek a s ním největší výprodejová akce roku. Z marketingového a obchodního hlediska je pro prodejce...



Gigantická zakázka na letadla: klient si u Airbusu objednal 430 letadel

letadlo Airbus A320neo

Pouštní Dubaj se na několik dní proměnila v obří tržiště letadel. V jednom určitě nezklame. Jak se už stalo zvykem,...

Česko se stává tygrem střední Evropy. Ekonomika mohutně roste

Řezač plamenem

Česká ekonomika i v prázdninovém vlažnějším módu mohutně rostla. Od července do září, meziročně zvýšila výkon o pět...

Škoda bude v Mladé Boleslavi vyrábět auta s čistě elektrickým pohonem

(Ilustrační snímek)

V Česku se budou vyrábět elektromobily i klíčové součástky k bateriím. Škoda Auto v pátek potvrdila, že její první...

Další z rubriky

Každý Čech sní 16 balení chipsů za rok. Spotřeba prudce roste

Ilustrační snímek

Spotřeba slaných chipsů a snacků v Česku znatelně roste. Rivalita výrobců se mezitím stále více přesouvá na pole, kde...

Nutella pobledla. Výrobce pomazánky změnil po letech recepturu

Ilustrační snímek

Oblíbená čokoládová pomazánka Nutella v Německu po letech mění recepturu. Společnost Ferrero, která ji vyrábí, zvýšila...

Ne vždy se mají Němci lépe. Stejná značka másla byla v českých regálech kvalitnější

Máslo

O kvalitu másla se na rozdíl od Němců bát nemusíme. I když většina předchozích testů dvojí kvality potravin ukazovala...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.