Velice oblíbené je i svařené víno. V 18. století byly populární horké kořeněné nápoje, ale dnes se připravují poměrně zřídka. Pro skutečné zahřátí za chladných zimních večerů lze podle slov barmana Jiřího Martince doporučit horký nápoj Toddy.
"Do vysokých sklenic z varného skla nalijte odměřené množství whisky, rumu nebo brandy. Přidejte lžičku cukru, špetku koření a dolijte vařící vodou. Je-li základem brandy, okořeňte nápoj novým kořením nebo muškátovým oříškem, k rumu se hodí hřebíček a skořice," upřesňuje.
Díky mnoha variacím se však dají vyrobit nápoje doslova s exotickým nádechem. Stačí jen přidat třeba kandované ovoce, kokos nebo rozinky.
Odkud pochází oblíbený punč?
Původně se v Indii jako místní alkoholický nápoj pil punč. Při jeho přípravě se používalo pěti výchozích surovin, a protože indické slovo "paňč" znamená pět, začali Angličané říkat nápoji "punch" a slovo se rozšířilo i do dalších jazyků.
Pro přípravu punče potřebujete pět základních ingrediencí: destilát, čaj, cukr, ovocnou šťávu a vodu. V současné době sice upadají punče v zapomenutí, nahrazuje je svařené víno nebo jsou prodávány punčové koncentráty, které lze jen zalít horkou vodou, ale proč se neznalostí připravovat o chutné, voňavé a tradiční nápoje?
"Zimní" pití podle námořníka
Grog dostal jméno podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou. Oblíbený "zimní" nápoj připravíte smícháním rumu, citronové šťávy, hnědého cukru nebo medu, rozinek a skořice s horkou vodou.
Svařený sváteční nápoj
V mnoha částech světa patří k tradičním svátečním nápojům svařené víno. Pro zahřátí i lahodnou chuť je vítaným společníkem za chladných zimních večerů. "Tak například španělský nápoj Bollam je z červeného vína svařeného s muškátovým oříškem a citronem," říká barman Jiří Martinec.
Obdobně se připravuje i nápoj Glühwein, který je však pracnější a přidává se do něj směs koření. Oblíbený je v Německu, Švýcarsku a v Rakousku. Stejně jako víno můžete svařit i pivo, ale nedávejte do něj cukr ani citron.
RECEPTY NA TEPLÉ NÁPOJE |
Včelí punč 4 lžičky včelího medu, 4 lžičky sirupu (nejlépe lesní směs), 200 ml rumu, 4 lžičky citronové šťávy, citron na ozdobu Připravte si vyšší silnostěnné sklenice s ouškem, vložte lžičku medu, lžičku sirupu a 50 ml rumu. Přiveďte vodu k varu a nechte asi čtvrt minuty odstát. Pak pomalu zalijte sklenici až po okraj, přidejte lžičku citronové šťávy a ozdobte citronem. |
Punč na dobrou noc 4 vejce, 4 lžičky cukru, 4 lžičky citronové šťávy, 1 l světlého piva, 1 kousek citronové kůry, mletá skořice Rozklepněte vejce, z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Postupně všlehejte žloutky a citronovou šťávu a hmotu rozdělte do čtyř velkých sklenic. Pivo s citronovou kůrou ohřejte v hrnku (nevařte). Kůru vyjměte a horké pivo stejnoměrně nalijte do sklenic. Můžete posypat trochou mleté skořice. |
Horký dech 1 l červeného vína, 1 citron, 3 hřebíčky, kousek celé skořice, 150-200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 125-250 ml rumu, 6 lžiček kandované pomerančové a citronové kůry, plátky citronu Do vína vymačkáme šťávu z citronu. Přidáme hřebíčky, skořici, pískový a vanilkový cukr a rum. Zahřejeme k bodu varu a odstavíme. Do nahřátých sklenic dáme lžičku kandované kůry, přes sítko zalijeme nápojem a ozdobíme plátkem citronu. |
Vitaminová bomba 1,5 lžičky černého čaje, 150 ml vody, lžíce citronové šťávy, lžíce šípkové šťávy, 2 cl pomerančového likéru, 1 lžíce medu Čaj zalijte vařící vodou a nechte asi 4 minuty vylouhovat. Pomerančový likér, citronovou a šípkovou šťávu nalijte do sklenice, přidejte horký čaj, zamíchejte a oslaďte medem. Pro děti či abstinenty lze připravit vitaminovou bombu bez přidání pomerančového likéru. |
Švédský grog 60 g rozinek, 10 oloupaných mandlí, 700 ml červeného vína, 250 ml brandy nebo koňaku, 150 až 200 g pískového cukru, 3 hřebíčky, kousek celé skořice, kousek vanilky Do nahřátých silnotěsných sklenic rozdělíme propláchnuté rozinky a oloupané mandle. Víno, koňak nebo brandy, cukr, hřebíčky, skořici a vanilku přivedeme k varu. Odstavíme a přes sítko nalijeme do připravených sklenic. |
Horké jablko 350 ml červeného vína, 350 ml jablečného džusu, 120 g pískového cukru, citron, koření na svařené víno, jablko Jablečný džus, víno a cukr ohřejte, přidejte citron pokrájený na plátky a koření do svařeného vína. Nechte asi 15 minut stát a zahřejte. Do sklenic rozdělte kostičky oloupaného a jádřince zbaveného jablka a zalijte horkou tekutinou. Sklenice můžete ještě přizdobit kolečkem citronu. |