Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pomůžeme lidem méně plýtvat zeleninou, říká šéf Tesca pro střední Evropu

  12:22aktualizováno  12:22
Každá domácnost se ročně zbaví 80 až 100 kilogramů potravin, přičemž nejčastěji jde o ovoce a zeleninu. Obchodní řetězec Tesco proto končí se zvýhodněnými baleními 1+1 zdarma. „Je správně, že snížíme velikost obsahu balení o to, co lidé nevyužijí,“ říká Matt Simister, generální ředitel Tesco pro střední Evropu. O úbytek zaměstnanců kvůli robotizaci se nebojí.

Matt Simister, generální ředitel společnosti Tesco pro střední Evropu | foto: Tesco

Tesco končí s výhodnými 1+1 baleními. Jakou reakci od zákazníků očekáváte?
Věříme, že jim poskytneme stejnou kvalitu za stejné peníze, a to díky snížení cen.

Nejde ale jen o snížení ceny v poměru k objemu balení?
Upřímně, pokud snížíme velikost obsahu balení o to, co lidé nevyužijí, postupujeme správně, protože tím snižujeme plýtvání jídlem.

Jak se k vaší snaze snížit plýtvání jídlem postaví zákazníci?
Myslím, že ocení naši snahu ušetřit jejich peníze. Když se snažíte poskytnou zákazníkům to, co skutečně chtějí, budou se k vám častěji vracet. Věřím, že naši snahu ocení i lidé, kteří se podílejí na utváření veřejného mínění.

Máte na mysli nějaké známé tváře, které s vámi na této agendě spolupracují?
Plýtvání jídlem leží na srdci mnoha lidem, takže je těžké vybírat mezi jednotlivci. Velice blízce spolupracuje se všemi klíčově zainteresovanými stranami. Ať už se jedná o vlády jednotlivých zemí, potravinové banky a charity, naše dodavatele nebo iniciativy pro udržitelnou ekonomiku jako WRAP.

Jaké jsou tedy v dohledné době nejlepší možnosti, jak omezit plýtvání jídlem?
Soustředíme se na tři hlavní oblasti. Prvořadě se snažíme snížit plýtvání jídlem u nás samotných. To se týká zpřesnění našich objednávek nákupu a prodeje ale i nabídky ovoce a „ošklivější zeleniny“ z řady perfectly imperfect.

Za druhé úzce spolupracujeme s našimi dodavateli a zefektivňujeme celou dodavatelskou síť tak, aby ovoce a zelenina dorazily do našich regálů čerstvé a vydržely déle.

A v neposlední řadě tak máme velkou možnost v zamezení plýtvání jídlem pomoci i našim zákazníkům.

Jaké je podle vás povědomí o snaze zamezit plýtvání s potravinami?
Na tom, jak zacházíme s jídlem, záleží více a více lidem. To samé platí i pro naše pracoviště. Zaměstnanci začínají po firmách vyžadovat větší zodpovědnost i v tomto ohledu. Tento trend je víc a víc vidět u takzvané generace mileniánů.

Bavíme se o plýtvání jídlem, ale neméně důležitý je dopad na životní prostředí a uhlíková stopa při převozu a skladování potravin. Snažíte se o lepší efektivitu i v tomto směru?
Klíčové jsou pro nás najeté kilometry. Optimalizujeme síť mezi našimi obchody a sklady a snažíme se zefektivnit i dovoz zboží – například ovoce ze Španělska. Tím snižujeme i naši uhlíkovou stopu.

Týká se to i vašich obchodů? Usilujete o to, aby byly udržitelné a šetrnější k životnímu prostředí?
Vždy, když modernizujeme nebo stavíme nové obchody, postupujeme podle nejmodernějších metod. Od osvětlení, po stavební materiály i chladící techniku. Ve výsledku tak i snižujeme naše náklady, pouze to ze začátku vyžaduje větší investici.

Připravujete se na průmyslovou revoluci 4.0 a větší automatizaci v rámci které mají stroje nahradit část méně kvalifikovaných pracovníků včetně pokladních?
Náš vlastní průzkum ukazuje, že pro fungování obchodů bude vždy potřeba velké množství lidí. Není možné automatizovat vše, takže o svoje zaměstnance se nebojíme. To ale neznamená, že s automatizací nepočítáme. Můžete počítat, že zefektivní naše služby tak, abychom se mohli co nejvíc soustředit na zákazníky.



Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Úplné výsledky testu vanilkových zmrzlin z obchodu

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet značek vanilkových zmrzlin, dortů a sněhu z mrazicích boxů v obchodech. Do výběru jsme...

ANALÝZA: Státníci se políbili, obavy z obchodní války mezi USA a EU trvají

Americký prezident Donald Trump se setkal s předsedou Evropské komise Junckerem...

Ani středeční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem úplně...

Najdete na iDNES.cz