Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Test gumových medvídků: denní dávka cukru už v osmi bonbonech

  5:00aktualizováno  5:00
Řada maminek kupuje dětem gumové medvídky jako zdravou sladkost plnou prospěšného kolagenu. Jenže pozor: Test DNES zjistil, že jsou plní cukru a v některých je nadbytek „éček“.

Test gumových medvídků | foto:  Petr Topič, MAFRA

Někteří lékaři doporučují maminkám, aby dětem dávaly želatinové bonbony, protože to je dobré na klouby. Pokud by si vzaly jejich rady k srdci příliš vážně, mohly by mít doma brzy místo zdravých dětí otesánky. Ukázal to test 14 želatinových bonbonů, které MF DNES nakoupila v běžné obchodní síti.

Medvídci a další „gumové“ sladkosti sice skutečně obsahují kolagen, který pomáhá kloubům, kostem, šlachám i svalům, v bonbonech je ho však tak málo, že nedokáže vyvážit negativa, která s sebou jejich konzumace přináší. V testovaných vzorcích ho bylo jen čtyři až šest procent.

Takové množství by kloubům pomohlo asi jen v případě, pokud by se medvídci stali součástí každodenního jídelníčku.

Kolagen? Aspik nebo sulc jsou lepší

„Kolagen je základní jednotkou všech pojivových tkání. V bonbonech je ho však malé množství, takže od toho žádný zázrak čekat nemůžete. Bonbony v tomto ohledu neuškodí, ale aspik je lepší, výborné je také šunkové koleno a nejlepší je uvařit si sulc, tam budete mít kolagenu nejvíc,“ radí Pavel Sehnalík, ortoped ambulance Orthotes.

Sehnalík se ve své praxi setkal s tím, že konzumace medvídků v okamžiku, kdy postižení kloubů bylo teprve v počátku, pomohla. Zároveň mu však ukázala i stíny této „léčby“. „Měl jsem pacienta, který jedl 1,5 kilogramu medvídků měsíčně a jeho bolesti se výrazně zmírnily. Nicméně přibral deset kilo, což kloubům rozhodně nesvědčí,“ říká ortoped.

Jan Matouš, vedoucí nutričních terapeutů Nemocnice Na Bulovce, navíc říká, že problémy s klouby trápí hlavně střední generaci a především seniory. „Obhajovat tedy dětské mlsání medvídků nějakými zdravotními argumenty nemá smysl,“ podotýká.

Nicméně souhlasí s tím, že želatina a želatinové doplňky jsou pro organismus přínosné. Naopak cukry, umělá barviva a další přídatné látky, kterými se želé bonbony vyztužují, tělu neprospívají.

Denní dávka cukrů v osmi bonbonech

A test ukázal, že právě cukrů, jež dodávají tělu pouze prázdnou energii, je v medvídcích většina - jejich množství se pohybovalo od 40 do 70 procent. Sáček těch nejsladších o hmotnosti 225 gramů obsahuje v přepočtu 40 kostek cukru. Dítěti ve věku čtyři až šest let by stačilo sníst osm bonbonů, aby to vyčerpalo doporučenou dávku cukrů na celý den.

Test také odhalil, že polovina výrobců překročila hodnoty cukru uvedené na obale, v nejhorším případě téměř o pětinu. Výrobci sice jeho množství zatím povinně uvádět nemusí, ale když ho na etiketě uvedou, musí ho dodržet.

Velké množství cukru v bonbonech se vedle nutričních specialistů nelíbí ani zubařům. „Žádné mlsání nemůžeme označit jako zdravé. Ve stomatologii platí totiž jednoduchá rovnice: cukr + čas = kaz,“ vysvětluje Taťána Vrbková, členka představenstva České stomatologické komory.

Pokud už tak rodiče svým dětem sáček bonbonů dají, měli by jim ho podle ní dopřát najednou celý, než jim ho rozdělovat po troškách celý den. Nejvhodnější doba je po poledním hlavním jídle, po němž si děti budou moci vypláchnout ústa čistou vodou. Vhodná je i žvýkačka bez cukru, která zbaví povrch zubů sladkých zbytků. „A navečer před spaním je nezbytné si dokonale vyčistit zuby, “ dodává Vrbková.




Nejčtenější

Nový ford i milion. Stát vybral šťastlivce, kteří sbírali účtenky

Účtenkovka při svém startu uživatele zarazila šíří požadovaných povolení.

Ve středu proběhlo vůbec první slosování státní účtenkové loterie. Kolem sedmé hodiny večerní, kdy měly být na adrese...

Gigantická zakázka na letadla: klient si u Airbusu objednal 430 letadel

letadlo Airbus A320neo

Pouštní Dubaj se na několik dní proměnila v obří tržiště letadel. V jednom určitě nezklame. Jak se už stalo zvykem,...



Česko se stává tygrem střední Evropy. Ekonomika mohutně roste

Řezač plamenem

Česká ekonomika i v prázdninovém vlažnějším módu mohutně rostla. Od července do září, meziročně zvýšila výkon o pět...

Kazítka jsou jako yetti. Všichni o nich mluví, nikdo je neviděl, říká odborník

Politici jsou schopni prodloužit zákonnou záruční dobu, obává se Radek...

V hlavách bruselských úředníků se rodí legislativa, která může výrobcům spotřebičů pořádně zatopit. Chtějí prodloužit...

Škoda bude v Mladé Boleslavi vyrábět auta s čistě elektrickým pohonem

(Ilustrační snímek)

V Česku se budou vyrábět elektromobily i klíčové součástky k bateriím. Škoda Auto v pátek potvrdila, že její první...

Další z rubriky

Ne vždy se mají Němci lépe. Stejná značka másla byla v českých regálech kvalitnější

Máslo

O kvalitu másla se na rozdíl od Němců bát nemusíme. I když většina předchozích testů dvojí kvality potravin ukazovala...

V lančmítu chybí 40 procent masa. V Česku je 52 tisíc konzerv

Lunch Meat, ochuzený o 40 procent masa.

Nápis „Tradiční recept,“ na konzervách lančmítu zní jako špatný vtip. Chybí v nich totiž významný podíl masa. Ochuzeny...

Nutella pobledla. Výrobce pomazánky změnil po letech recepturu

Ilustrační snímek

Oblíbená čokoládová pomazánka Nutella v Německu po letech mění recepturu. Společnost Ferrero, která ji vyrábí, zvýšila...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.