Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Test zmrzlin: nejhorší obsahuje jen tři procenta jahod, cukru je až moc

  5:00aktualizováno  5:00
Čechům nejvíc chutná vanilková zmrzlina, mezi ovocnými boduje jahodová. Otestovali jsme proto, kolik jahod v sobě průmyslově vyráběné zmrzliny mají. Zda nanuky a kelímky obsahují jen obarvenou vodu s příměsí jahodového aroma, nebo v nich jahody skutečně jsou. Výsledek byl příznivý.

V každém z deseti zakoupených vzorků jahody byly. A další pozitivní zprávou je, že červenou barvu zmrzliny nezískávají ze syntetických přísad, ale z přírodních.

Zmrzlina Tubíno si k barvě pomáhá červenou řepou, Calippo bezinkovou šťávou a Albert Jahůdka karmíny (běžně používané potravinářské barvivo, které se vyrábí z vysušených těl hmyzu červce nopálového), umělá barviva nebyla použita ani v jednom vzorku, jak ukázala analýza na Vysoké škole technologické (VŠCHT) v Praze.

Rozdíly v podílu jahod však byly obrovské. Zatímco nejjahodovější vzorky obsahovaly téměř sedmdesát procent ovocného podílu, vodová zmrzlina Tubíno pouhá tři procenta. Nejčastější hodnota se přitom pohybovala kolem padesáti procent. Doma vyráběná zmrzlina, kterou jsme do testu zařadili pro srovnání s průmyslovými vzorky, obsahovala přes osmdesát procent jahod.

Dobrým zjištěním bylo, že výrobci do zmrzlin dávají deklarované množství jahod a nesnaží se zákazníka klamat tím, že by drahé jahody nahrazovali levnějším ovocem, například při falšování často používanými jablky. „Jablečná surovina ve vzorcích nalezena nebyla. Výrobci se nesnaží spotřebitele šidit, což je pozitivní,“ uvedl Aleš Rajchl, který zmrzliny na VŠCHT analyzoval.

Cukry tvoří až třetinu zmrzlin

Negativní však bylo, že všechny vzorky obsahují velké množství cukru. Pokud by si člověk doma vyráběl čistě jahodovou dřeň, pak by v ní měl podle knihy Food Composition and Nutrition Tables v průměru 5,5 procenta cukrů (množství se mění podle odrůdy, místa pěstování i času sklizně ovoce).

Podíl cukru v nakoupených zmrzlinách byl několikanásobně vyšší, pohyboval se od dvaceti do třiceti procent. V jednom menším balení zmrzliny tak dítě ve věku 4 až 6 let dostane až 80 procent doporučené denní dávky cukru a velká balení, která děti dokážou sníst na posezení, ho několikanásobně překročí.

„Když jsem chodil do školy, nebyl pro mě problém sníst až deset jahodových nanuků na posezení,“ vzpomíná Jan Vávra z Prahy. A velký zmrzlinový apetit potvrzovaly i děti, které se účastnily degustace. Poté, co otestovaly jedenáct vzorků, byly bez problémů schopné sníst další nanuky, které dostaly za odměnu.

Celková úroveň zmrzlin však byla podle degustujících, které ve dvanáctičlenné porotě zastupovalo i pět dospělých, potěšující. „Všechny byly dobré. Některé sice byly jen jako led s barvivem, ale i ty se daly jíst. V obchodě bych si koupil všech deset. Že byly hodně sladké, mi nevadilo,“ řekl třináctiletý Michal Sedlák. „Nejvíc mi chutnala ta domácí, ale ta byla mimo soutěž,“ dodal.

Dobrou úroveň zmrzlin chválila i zmrzlinová blogerka Kateřina Kočičková. „Překvapilo mě, že až na pár vzorků byly zmrzliny dobré. Čekala jsem, že budou mnohem víc chemické a mnohem méně opravdu jahodové, ale to nebyla pravda,“ říká zakladatelka blogu Tři kopečky, jež zmrzlinu také sama vyrábí.

Podle ní sice byly zmrzliny přeslazené, ale až na dva vzorky chuťově příjemné. Nejvíce jí zachutnala klasická dřeň bez jakýchkoliv přísad. „Ta i hezky voněla a navíc mi připomněla Táboráčky z dob mého dětství. To byla zmrzlina, kterou jsme všichni v mé generaci milovali a kupovali,“ říká blogerka.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu ledových čajů

Ilustrační snímek

MF DNES testovala ledové čaje z obchodu. Nakoupili jsme dvanáct vzorků slazených černých a zelených čajů, jež jsou...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...



Najdete na iDNES.cz