Knedlíky jsou tragické. Chlouba české kuchyně v testu MF DNES pohořela

  15:53aktualizováno  15:53
Bramborové knedlíky bez brambor, mouky a vajec. Že to nejde? Někteří výrobci knedlíků to dokážou. Místo z brambor je totiž vyrábějí ze sušené směsi, podobné té, kterou si můžete koupit sami v obchodech. Prokázal to test hotových kupovaných knedlíků, který uspořádala redakce MF DNES s časopisem Svět potravin a za podpory Potravinářské komory ČR.

Mezi bramborovými knedlíky uspěly v testu v podstatě jen výrobky menších výrobců, kteří je dělají ručně, nepoužívají žádné zlepšovací prostředky a nevaří je z prášku.

Křišťálová lupa

Vítězem se stal houskový knedlík od firmy Láznička. Nejlepší známku z bramborových knedlíků získal výrobek od společnosti Faho.

Právě bramborové knedlíky však dopadly z celého testování nejhůře. Většina z nich nebyla vyrobena z brambor, ale z práškové směsi s velkým množstvím přídavných látek – barviv, stabilizátorů, emulgátorů, antioxidantů i konzervantů.

Čtvrtina z 16 testovaných knedlíků byla z prášku, v šesti nebylo vůbec žádné vejce, barvu jim dávalo barvivo kurkumin. V dalších pěti byla vejce jen ve stopovém množství.

Vyplynulo to z analýz Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Knedlíková velmoc z prášku

Za studena tvrdé a tuhé, po ohřátí mazlavé tak, že si z nich hravě uválíte kuličku jako z plastelíny. I takové jsou hotové bramborové knedlíky, které si můžeme koupit v obchodech.

Kompletní výsledky testu najdete v pátečním vydání Čtěte v pátek 18. října

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"Na to, že jsme knedlíková velmoc, to byla úplná tragédie," řekl po hodnocení knedlíků známý gastronomický odborník Pavel Maurer, který zasedl spolu s dalšími odborníky na gastronomii v porotě, jež je smyslově hodnotila.

Knedlíky posuzovali přísně anonymně, takže nevěděli, jaké vzorky ochutnávají, a hodnotili je školními známkami. Jedničku nezískal žádný vzorek, u houskových převládaly dvojky a trojky, zato u bramborových padaly většinou čtyřky a pětky. "Houskové nebyly až na pár výjimek tak špatné, zato bramborové byly příšerné,“ řekl jeden z porotců, šéfkuchař Dalibor Navrátil. "Když někdo prodává bramborové knedlíky, měl by je dělat z brambor a ne z prášku," dodal.



Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...



Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Aero představilo nový letoun L-39NG za účasti vládní špičky

Nová stíhačka L-39NG na oficiálním představení Aera Vodochody

Na pátečním „roll-outu“ společnost Aero Vodochody poprvé představila finální podobu nového letounu L-39NG. Letoun by...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

McDonald’s mění receptury. Pod tlakem trendu zdravé výživy jsou i ostatní

McDonald’s

V USA už nabízí největší fast-foodový řetězec McDonald’s většinu burgerů bez konzervantů. Postupně by měly tyto...

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...



Najdete na iDNES.cz