Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V surimi tyčinkách se za kraby vydává separát z Baltu. I toho je jen třetina

  12:07aktualizováno  12:07
V českých obchodech se běžně prodávají červenobílé balené tyčinky označované jako „krabí“ nebo „surimi“. Podle výsledků testu časopisu dTest ale těžko splňují kritéria, která se k těmto názvům původně vážou.

„Krabí tyčinky“ známé pod názvem Surimi. | foto: Profimedia.cz

Surimi, tedy termín, jež se na obalech „krabích“ tyčinek zpravidla objevuje, má podle redakce dTestu odkazovat na pastu z mletého rybího masa. Ta se vyrábí tak, že se maso netučných bílých ryb v separátoru zbaví kostí, kůže a rozemele se na jemno. Následně se důkladně promývá, aby se odstranil tuk a aby se maso zbavilo veškeré chuti a vůně.

„Surimi většinou tvoří zhruba 35 procent obsahu krabích tyčinek, ale našel se jak prémiový produkt s téměř polovičním obsahem rybího masa, tak i výrobek s pouhým pětinovým podílem surimi,“ popisuje výsledek testu vedoucí redakce časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Hlavní složka: ryby z Baltu

Podle testu za z pohledu obsahu masa nejhustším (Vici Premius sněžný krab ) i nejřidším (Vici Smart Choice Surimi) výrobkem stál stejný producent: litevský výrobce UAB Plungės Kooperatinė Prekyba. Z Pobaltí pochází většina z devíti testovaných výrobků, tři potom byly z Asie.

I přesto, že surimi tyčinky obsahují vyšší podíl rybího masa, zdůrazňuje dTest, že je nelze považovat za vyhovující náhražku rybího masa v jídelníčku. Výrobní proces výslednou výživovou hodnotu nepříznivě ovlivňuje přidanými dochucovadly, škroby, bílkovinami z vajec či sóji, a tukem z rostlinných olejů.

Vedle rybího masa tvoří krabí tyčinky přidaná voda, škrob, bílkoviny a rostlinné oleje zajišťující tyčinkám tvar a požadovanou želatinovou konzistenci.

Kraby neobsahoval žádný výrobek

Marně ale redakce dTestu hledala jakékoli stopy po krabech, na které produkt v názvu odkazuje. „Samozřejmě v tyčinkách nechybí ani ochucující látky, neboť surimi je ze své podstaty bez chuti a vůně. Pro navození krabí chuti se může použít malé množství krabího masa, ale s touto možností jsme se u žádného z porovnávaných výrobků nesetkali,“ dodává k procesu výroby Hoffmannová.

Pokud by opravdu tyčinky obsahovaly kraby - byť jen v aromatu - muselo by být zvýrazněno na obalu. Jedná se totiž o alergen.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Tiskárny (Ilustrační snímek)
Tiskárna Europrint může i přes insolvenci dál fungovat, povolil soud

Tiskárna Europrint, která minulý týden na sebe podala návrh na insolvenci kvůli zajišťovacím příkazům, dostala od soudu povolení k reorganizaci. Firma tak...  celý článek

Tuzemský rum
EU vadí složení tuzemáku. Vonná látka je podle úřadů rakovinotvorná

Evropské orgány opět řeší tradiční český „rum“. Vadí jim přísada, která tuzemáku dodává typické aroma. Podle analýzy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin...  celý článek

Ilustrační snímek
Test pytlů na odpad: polovina sáčků se protrhla, pět prosakovalo

Asi to už zažil skoro každý: jdete vynést odpadky a na schodech, ve výtahu nebo před domem se vám pytel roztrhne a nevábný obsah se vysype na zem. Rozhodli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.