Chalupářský víkendový pecen
Celková známka: 3,2
Výrobce: Pekárna Medkovi Smržovka
Koupeno: farmářský trh Praha 6
Cena: 80 Kč
Hmotnost: 1,3 kg
Cena za 1 kg: 61,50 Kč
Jak chutnal porotě: Lehce nepravidelný kulatý pecen z Jizerských hor měl znatelně tmavší, ale také sušší střídku. Oběma porotám vadilo, že chuť byla intenzivněji kyselá a zároveň jen nezřetelně slaná. Laikové vyčítali chlebu také nejméně atraktivní vůni.
Známka odborné poroty: 3,0
Známka laiků: 3,4
Co zjistila laboratoř: Kyselost chleba ze Smržovky, která byla patrná při ochutnávce, potvrdila i laboratoř: hodnota titrační kyselosti byla druhá nejvyšší, poměr kyseliny mléčné a octové vycházel jen 2:1 ve prospěch mléčné.
Co zjistil test
Titrační kyselost: 6,9 ml
Poměr kyseliny mléčné a octové: 2,0