Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ne vždy se mají Němci lépe. Stejná značka másla byla v českých regálech kvalitnější

  1:00aktualizováno  1:00
O kvalitu másla se na rozdíl od Němců bát nemusíme. I když většina předchozích testů dvojí kvality potravin ukazovala na horší výrobky v Česku, poslední dTest ukázal opak. Máslo stejné značky bylo kvalitnější v českých regálech.

Máslo | foto: AP

Na popud spotřebitelů, kteří se kvůli nedostatku smetany obávali zhoršení kvality másla, nechala spotřebitelská organizace dTest v laboratoři otestovat 20 různých másel, přičemž 18 vzorků pocházelo z českých regálů a zbylé dva výrobky z německého trhu pro srovnání. Překvapivým zjištěním je, že Meggle Alpské máslo prodávané v Česku bylo kvalitnější než jeho německé dvojče Meggle Alpenbutter.

Žádný z testovaných výrobků vysloveně spotřebitele nepodváděl nebo neklamal. Pár nedostatků se ale přesto našlo. „Dobrou zprávou je, že si máslo z českých mlékáren zachovalo svou kvalitu i po zdražení, to se o německých říci nedá. Tři másla vyrobená v německých mlékárnách obsahovala výrazně více než povolená 2 % netukové sušiny. Ta v másle může zůstat, když se během výroby máslo dostatečně nepropírá nebo se z něj dostatečně neodebírá podmáslí,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Šlo o máslo Arla Foods Deutsche Markenbutter prodávané v Německu a dva německé výrobky dostupné na našem trhu – Norma/Landfein Deutsche Markenbutter a Molkerei Ammerland Německé máslo. Všechny tři vzorky proto nevyhověly evropským ani německým předpisům. 

Nepatrně více než 2 procenta netukové sušiny zjistil dTest ještě v Německu vyrobených máslech značky Pilos a Meggle Alpenbutter z německého obchodu. Obě másla si za ni proto odnesla dostatečnou známku.

Zajímavostí másla Meggle z něměckých regálů je, že jeho dvojče z českého obchodu Meggle Alpské máslo bylo z pohledu tukuprosté sušiny zcela v pořádku a získalo i lepší známku v senzorickém hodnocení, protože jeho vůně, chuť a konzistence se více blížila máslovému ideálu. Deklarovaný obsah tuku se nelišil a v naměřených hodnotách se objevil rozdíl 0,5 % ve prospěch vzorku prodávaného v České republice. Meggle vyrobené pro český trh získalo v celkovém hodnocení dTestu 63 %, kdežto německé jen 51 %. Dvojí kvalita másla tentokrát zvýhodnila české spotřebitele.

Jak má chutnat správné máslo?

Evropské přepisy říkají, že správné máslo by mělo mít mezi 80 až 90 procenty tuku. V České republice jsou nejběžnější másla 82 procentní, občas se ale objevují i 84 procentní másla. „Obsah tuku je jeden z povinných údajů, který vždy na obalu másla najdeme. Deklarovanou tučnost dodržely všechny vzorky, ovšem tři německá másla jen s odřenýma ušima, tedy jen při započtení nejistoty měření. Šlo o stejné vzorky, které chybovaly v množství tukuprosté sušiny,“ konstatuje Hana Hoffmannová. Nejtučnější másla patřila zároveň mezi absolutní vítěze – o první příčku se dělí dva produkty Mlékárny Hlinsko – Billa České máslo 84 %, které obhájilo své prvenství z loňského testu, a Tatra Farmářské máslo.

Jak poznat ideální máslo? Chuť a vůně správného másla musejí být čisté, mléčně aromatické a lahodně příjemné. Konzistenčně musí být máslo stejnorodé, důležitá je dobrá roztíratelnost a tažnost do délky. Vadou však není ani máslo, které se po delším tahu přetrhne, případně se nedá táhnout kvůli přílišné měkkosti. 

Naopak nežádoucími znaky na povrchu másla jsou příliš žlutá nebo nejednotná barva až mramorování, vodnatost, vysoká poréznost, eventuálně výskyt cizích částic, či dokonce plísní. Mezi nedostatky v chuti a vůni patří žluklost, zatuchlost, hořkost nebo další pachutě. Za vadnou konzistenci se u másla považuje tvrdost, drobivost, přílišná křehkost, hrudkovitost či opačný extrém – měkkost, mazlavost a lepivost. Mezi chyby se počítá i velmi špatná roztíratelnost.

Autor:



Nejčtenější

Už je jen otázkou, kdy realitní bublina v Česku praskne, říká odborník

(ilustrační snímek)

Česká republika čelí realitní bublině a otázkou není, zda praskne, ale kdy praskne. Na odborné konferenci to ve čtvrtek...

Miliardářem přes noc. Rostoucí bitcoin poslal Australana mezi superbohaté

James Gilbert

Z kryptoměnového šílenství vzešel další miliardář. Je jím Australan James Gilbert. Prezident společnosti Crypto, jejíž...



Exploze v Rakousku odřízla tři země od plynu. V Itálii je stav nouze

Výbuch poblíž Baumgarten an der March v Rakousku.

Exploze plynového terminálu na východě Rakouska u slovenských hranic přerušila dodávky plynu do Itálie, Slovinska a...

Byty v panelácích zdražily o 50 procent, nedosáhne na ně ani střední třída

Panelový dům na sídlišti Broumovská.

Panelové byty jsou nejdostupnějším typem bydlení v Česku. V posledních letech však podražily tak, že na ně často...

Bernard provokuje další reklamou. Vyjadřuje nesouhlas s kampaní #MeToo

Kontroverzní reklama pivovaru Bernard.

Pivovar Bernard pobouřil další provokativní reklamou. Tentokrát se v ní naváží do kampaně #MeToo. Ta spojuje ženy z...



Další z rubriky

Pizza je nově na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO

Neapolský pizzař upekl ku příležitosti slavnostní pizzaiuolo.

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila přípravu tradiční neapolské pizzy na svůj...

Do Česka se dostala slanina s bakterií listérie, Tesco výrobek stáhlo

Bačova slanina ze Slovenska obsahovala bakterie listérie (28. listopadu 2017).

Do Česka bylo dodáno 230 kilogramů slaniny ze Slovenska obsahující bakterie listérie, informovala Státní veterinární...

Test českého vánočního pečiva: máslem šetří, je suché i polystyrénové

vánočka

Víte, jaký je rozdíl mezi českou a francouzskou vánočkou? Česká vzala máslo velkou oklikou. Rozdíly v přípravě...



Najdete na iDNES.cz