Test odhalil slabinu růžových vín, o které nemá většina zákazníků, ale zřejmě ani obchodníků potuchy. Že růžové by se mělo pít jen mladé, stárne rychleji než ostatní vína a víc než ostatní je citlivé na skladovací podmínky.
"Růžové víno je velmi zranitelné. Rychle oxiduje, nemá dostatečně pevnou stavbu těla, a proto rychle odchází, špatné skladování stárnutí jen urychlí," vysvětluje předseda poroty Fedor Malík. "Do vín starších ročníků se už pustily bakterie. Byla už nemocná."
Vedou mladá vína
Když jsme výsledky na konci degustace seřadili, ukázalo se to jasně: na prvních místech skončila mladá vína ročníku 2007, mezi pětku nejlepších se vklínila jediná "nula šestka", zato ročníky 2005, 2004 a 2003 skončily na konci žebříčku. S vadami a nemocemi, které dělají víno prakticky nepitelné.
"Růžová vína nelze archivovat, až na několik výjimek, jako je například francouzský bandol," říká porotkyně Helena Baker. "Je dobře, že jste vybrali takové vzorky, které se najdou v obchodní síti, alespoň se čtenáři dozvědí, jaké víno by si neměli kupovat," dodává.
Vítězem testu, který si odnáší zlatou (v testech MF DNES spíš vzácnou) medaili, se stal Cabernet Sauvignon pozdní sběr 2007 Jiřího Horta z Dobšic na Znojemsku. "Hort nám ukázal, že je mistrem na růžové," pochválil vítěze Fedor Malík.
Čtěte v pátek v MF DNES
V páteční MF DNES najdete podrobné výsledky testu.