Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Test vlašských salátů: jsou plné chemie a z nejlevnějších surovin

  4:00aktualizováno  4:00
Vlašské saláty jsou narvané stabilizátory a konzervanty. Ukázal to test MF DNES. Všech dvanáct vzorků obsahovalo takzvaná éčka. Jen jeden salát byl vyroben ze salámu gothaj. Jinak šlo veskrze o nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.

Redakce Test MF DNES si tentokrát vzala na paškál vlašské saláty. U odborníků nechala analyzovat dvanáct výrobků ve vaničkách v ceně od 6 do 18 korun za deset deka. Státní veterinární ústav zkoumal jejich složení, zejména obsah salámu, množství soli a tuku.

Výsledek? Nevalný. Výrobky naprosto propadly v testech obsažené chemie, ani jeden se neobešel bez přidaných látek. Takzvaná éčka obsahovaly všechny vzorky. Jen ty, které nakonec skončily na prvních místech, měly éček o něco méně. Je to ukazatel toho, že se saláty nedělají z kvalitních, ale nejlevnějších surovin.

Ačkoli výrobci salátů nešetří na obsahu salámu, šetří na jeho kvalitě. Salámu bylo ve výrobcích mezi 20 a 30 procenty, ale až na jednu výjimku šlo o ty nejlevnější a méně kvalitní. Jde většinou o tzv. výrobní salám vyrobený většinou z drůbežích separátů s přídavkem hovězích a vepřových bílkovin a dalších konzervantů a stabilizátorů, které podporují chuť a vůni.

Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie. Dobrou zprávou tak je, že v žádném nebyly bakterie. Testy na ně se přitom dělaly v poslední den doporučené spotřeby. 

Vítězové testu jsou dva: vlašský salát Toppo z Lidlu měl téměř největší obsah salámu. Ten z obchodu Delmart obsahoval jako jediný gothaj.

Na opačné straně testu skončily saláty Lahůdky Papej a Cajthaml lahůdky, které obsahovaly mnoho náhražek, barviv i zvýrazňovače chuti. Všechny přidané látky sice byly schválené a bezpečné, a tak neohrozí zdraví. Ale proč konzumovat potravinu, která obsahuje 24 chemických látek?




Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

TEST DNES: Margaríny chuťově na máslo nemají, kilo stojí 40 i 390 korun

Test margarínů

V pomyslném souboji másla a margarínů je to 1:1. Máslo vyhrává v chuti, margaríny na poli výživy. Na rozdíl od másla...

Ovesné vločky jsou náchylné na plísně, v testu uspěly i ty nejlevnější

Ovesné vločky se před přidáním směsi nasucho na pánvi lehce opečou.

Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Mezi jejich oceňované přednosti...

VIDEO: Jak zadělávají těsto? A proč v koblihách chybí náplň?

Beránek jako malovaný

Desítky druhů pečiva obvykle nabízejí hypermarkety. Jak to ale chodí v zákulisí, kde pečivo vyrábějí? Opravdu poctivě...

Najdete na iDNES.cz