André potřebuje čas, hodnotil vzorky odborník John Salvi.

André potřebuje čas, hodnotil vzorky odborník John Salvi. | foto: Radek Miča, MAFRA

Test moravských vín: andré nezaujalo

  • 10
Do testu jsme tentokrát vybrali dvě původní, na Moravě vyšlechtěné odrůdy. Záměrně jsme zvolili dvě nejstarší - bílá pálava i červené andré se u nás pěstují zhruba od počátku 80. let minulého století. Hodnotil je i světoznámý odborník John Salvi. Jednou byl nadšen, druhá ho zklamala.

"Jsou to vína se šarmem a elegancí,“ řekl po testu znalec John Salvi na adresu pálavy. "Je to určitě zajímavější odrůda než andré. To mě trochu zklamalo, některá vína byla příliš kyselá a tvrdá.“

Pálavy prokázaly, že medaile na zahraničních soutěžích získávají právem. I z testu MF DNES si dvanáct vzorků odneslo osm medailí. Vítězem se stal polosladký výběr z hroznů 2007 z Vinselektu Miloše Michlovského. Jako jediný získal stříbrnou medaili, vyhrazenou pro výborná zajímavá vína s výrazným charakterem.

Jak dopadla moravská vína

Jak hodnotili odborníci bílou pálavu, se podívejte zde. Jak v hodnocení dopadla odrůda andré, se podívejte zde.

Degustátoři ocenili hlavně polosladké výběry z hroznů s vyšším obsahem zbytkového cukru. "Byla to vína pěkně ovocná, cukr a kyseliny měla pěkně vyvážené,“ komentoval je John Salvi. Z méně sladkých vín se hodně líbil polosuchý výběr z hroznů 2007 z Moravína Valtice.

Slabina moravských červených

André potvrdilo to, co odborníci vědí - že nepatří ke špičce mezi červenými víny. "Ukázalo slabinu červených moravských - v mnohých není odbouraná kyselina jablečná a vína jsou pak příliš drsná,“ vysvětlil předseda poroty Fedor Malík.

Medaile MF DNES

90 až 100 bodů:

zlatá - špičkové víno, mimořádný zážitek

85 až 90 bodů: stříbrná - vynikající víno, s výrazným charakterem

80 až 85 bodů: bronzová - velmi dobré, harmonické víno

75 až 80 bodů: bez medaile - dobré víno, standardní, průměrné

"Kdyby ho vinaři nechali déle ležet na kvasnicích, dostali by krásné hladké, sametové víno s charakterem jižního červeného.“ Tomu se nejvíce blížil pozdní sběr 2007 z vinařství Spielberg.

"André je odrůda, s níž jsem se setkal poprvé. Dává vína velmi silná, mohutná, která však potřebují určitý čas v lahvi. A dávat pozor na třísloviny, v některých vzorcích byly příliš tvrdé. Vinaři by se měli snažit získat z hroznů maximum ovoce a méně tříslovin, víno by bylo hladké a elegantní,“ řekl John Salvi.

Potěšitelné je, že ani jedno víno vysloveně nepropadlo, ani Pálava Josefa Valihracha na posledním místě. Zařadili jsme ji do hodnocení, protože před čtyřmi lety v testu zvítězila, teď však ukázala, že má nejlepší léta za sebou. Potvrdila, že vína z aromatických odrůd, hlavně suchá, nevydrží dlouho v dobré kondici.

André z Habánských sklepů ukázalo na jiný problém. Obě lahve měly vadu korku. Ta může postihnout i špičková vína, ale pokud se vadný korek objeví ve čtyřech lahvích za sebou (stejně se projevily Habánské sklepy i v minulém testu ryzlinků rýnských), není něco zřejmě v pořádku. Víno by určitě dopadlo lépe, kdyby bylo uzavřeno lepší zátkou.

Testy jsou dobrým vodítkem

A co si myslí expert o testech MF DNES? "Hodnotit vína z obchodů, a ne od vinařů samotných, je určitě správná cesta,“ míní John Salvi. "Většina vinařů posílá do soutěže stejné víno jako do obchodů, ale je tu i malé procento těch, jimž se věřit nedá. Ti si připraví víno pro soutěž a v lahvi s medailí pak prodávají jiné. Proto jsou testy užitečné.“

Salvi byl spokojen i s kvalitou hodnocení degustátorů, to jeho se moc nelišilo. Přesto měl výtku: "Při degustacích je třeba dát stranou osobní vkus. Tady jsem měl občas pocit, že se to ne vždy podařilo. Ale to se stává i na prestižních světových soutěžích.“


Prémiové testy