"Jsou to vína se šarmem a elegancí,“ řekl po testu znalec John Salvi na adresu pálavy. "Je to určitě zajímavější odrůda než andré. To mě trochu zklamalo, některá vína byla příliš kyselá a tvrdá.“
Pálavy prokázaly, že medaile na zahraničních soutěžích získávají právem. I z testu MF DNES si dvanáct vzorků odneslo osm medailí. Vítězem se stal polosladký výběr z hroznů 2007 z Vinselektu Miloše Michlovského. Jako jediný získal stříbrnou medaili, vyhrazenou pro výborná zajímavá vína s výrazným charakterem.
Jak dopadla moravská vína |
Degustátoři ocenili hlavně polosladké výběry z hroznů s vyšším obsahem zbytkového cukru. "Byla to vína pěkně ovocná, cukr a kyseliny měla pěkně vyvážené,“ komentoval je John Salvi. Z méně sladkých vín se hodně líbil polosuchý výběr z hroznů 2007 z Moravína Valtice.
Slabina moravských červených
André potvrdilo to, co odborníci vědí - že nepatří ke špičce mezi červenými víny. "Ukázalo slabinu červených moravských - v mnohých není odbouraná kyselina jablečná a vína jsou pak příliš drsná,“ vysvětlil předseda poroty Fedor Malík.
Medaile MF DNES90 až 100 bodů: zlatá - špičkové víno, mimořádný zážitek 85 až 90 bodů: stříbrná - vynikající víno, s výrazným charakterem 80 až 85 bodů: bronzová - velmi dobré, harmonické víno 75 až 80 bodů: bez medaile - dobré víno, standardní, průměrné |
"Kdyby ho vinaři nechali déle ležet na kvasnicích, dostali by krásné hladké, sametové víno s charakterem jižního červeného.“ Tomu se nejvíce blížil pozdní sběr 2007 z vinařství Spielberg.
"André je odrůda, s níž jsem se setkal poprvé. Dává vína velmi silná, mohutná, která však potřebují určitý čas v lahvi. A dávat pozor na třísloviny, v některých vzorcích byly příliš tvrdé. Vinaři by se měli snažit získat z hroznů maximum ovoce a méně tříslovin, víno by bylo hladké a elegantní,“ řekl John Salvi.
Potěšitelné je, že ani jedno víno vysloveně nepropadlo, ani Pálava Josefa Valihracha na posledním místě. Zařadili jsme ji do hodnocení, protože před čtyřmi lety v testu zvítězila, teď však ukázala, že má nejlepší léta za sebou. Potvrdila, že vína z aromatických odrůd, hlavně suchá, nevydrží dlouho v dobré kondici.
André z Habánských sklepů ukázalo na jiný problém. Obě lahve měly vadu korku. Ta může postihnout i špičková vína, ale pokud se vadný korek objeví ve čtyřech lahvích za sebou (stejně se projevily Habánské sklepy i v minulém testu ryzlinků rýnských), není něco zřejmě v pořádku. Víno by určitě dopadlo lépe, kdyby bylo uzavřeno lepší zátkou.
Testy jsou dobrým vodítkem
A co si myslí expert o testech MF DNES? "Hodnotit vína z obchodů, a ne od vinařů samotných, je určitě správná cesta,“ míní John Salvi. "Většina vinařů posílá do soutěže stejné víno jako do obchodů, ale je tu i malé procento těch, jimž se věřit nedá. Ti si připraví víno pro soutěž a v lahvi s medailí pak prodávají jiné. Proto jsou testy užitečné.“
Salvi byl spokojen i s kvalitou hodnocení degustátorů, to jeho se moc nelišilo. Přesto měl výtku: "Při degustacích je třeba dát stranou osobní vkus. Tady jsem měl občas pocit, že se to ne vždy podařilo. Ale to se stává i na prestižních světových soutěžích.“