ANKETA: Alchymie se složením nutelly je znát, tvrdí Češi

  • 155
Je světlejší, tekutější a jemnější. Kosmetickou změnu v receptuře čokoládové pomazánky Nutella není těžké poznat. Jiná přišla všem dotazovaným v anketě iDNES.cz. Společnost Ferrero složení změnila nedávno. Poměr mléka se tak srovnal s Německem.

„Ty oříšky jsou tam úplně jiný, je to fakt úplně jiný,“ hodnotí Tereza, která ochutnala starou a novou nutellu, namazanou na rohlíku. Změnu poznali i ostatní. Netýká se však oříšků.

Výrobce pomazánky, společnost Ferrero, nedávno upravila množství sušeného mléka ve výrobku. V Česku se podíl zvýšil ze 6,6 procenta na 8,7 procenta, v Německu ze 7,6 na 8,7 procenta. Poměr kakaa se v tuzemsku nezměnil, v Německu se o tom však mluvilo. Spekulacím nahrával i fakt, že firma na etiketě v sousední zemi podíl kakaa neuvádí.

Výrobce tvrdí, že změny nesouvisejí s tlakem médií, politiků a spotřebitelských organizací v souvislosti s takzvanou dvojí kvalitou potravin. Testy ukázaly, že český spotřebitel je ochuzený. Ferrero krok vysvětluje změnou v chutích zákazníků.

„Nedávno jsme provedli vylepšení receptury v souladu se změnou chuťových preferencí u spotřebitelů. Kvalita, bezpečnost, původ a všechny ostatní vlastnosti surovin, z nichž je pomazánka Nutella vyrobena, zůstávají stejné. Složení je možné nalézt na sklenici výrobku. Z pohledu výživových vlastností zůstávají všechny relevantní aspekty podobné,“ uvedla společnost Ferrero Česká.

Obsah kakaa v pomazánce se v Česku nezměnil. Důležitější součástí z hlediska objemu se však stalo sušené mléko. Na druhou stranu však ze složení vypadla sušená syrovátka.

Jak hodnotili novou nutellu Češi v anketě iDNES.cz, se můžete podívat ve videoreportáži.

,
Témata: Německo, Nutella, anketa