Šlo o oplatky Mila, Napolitanke, trubičky DRU a Sójový suk v tmavé polevě.
"Při ztužování rostlinných olejů mohou vznikat zdraví škodlivé transmastné kyseliny, které snižují hladinu dobrého (HDL) a zároveň zvyšují hladinu špatného cholesterolu (LDL)," upozorňuje Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Transtuky se kromě sušenek a tyčinek používají i při výrobě listového těsta, jemného pečiva – například koblih, loupáků, ale také do směsi pro zhotovení horké čokolády. Transtuky se také mohou objevit v tucích určených k fritování a v malém množství v margarínech.
Kromě toho se také sledovala přítomnost kyseliny laurové a myristové a nasycených mastných kyselin, které taktéž zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění.
Čtěte v pátek v MF DNES
Více o tucích v některých potravinách, které můžou škodit vašemu zdraví, se dočtete v páteční MF DNES.