Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Test rychlovarných konvic: plastové zvládly test lépe než nerezové

  5:31aktualizováno  5:31
Rychlovarné konvice vaří rychle a úsporně. K dokonalosti však mají daleko. V redakčním testu MF DNES tři konvice ze 16 propadly a dalších šest v dlouhodobé zkoušce předvedlo, že na ně není moc spolehnutí. Buď nesplňují bezpečnostní předpisy, nebo brzy "zkolabují".

Zkoušky ukázaly, že nerezové konvice se při vaření hodně zahřívají. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Tři měsíce "trápili" technici v Institutu pro testování a certifikaci v Uherském Hradišti a ve Zlíně 16 varných konvic. Na konci zkoušek mohli říct, že jsou mezi nimi velké rozdíly. A zároveň, že vyšší cena neznamená vyšší kvalitu.

Propadákem testu se stala nejlevnější konvice z Teska. Přístroj za dvě stovky by v domácnosti nevydržel fungovat ani čtyři měsíce. Při 226. cyklu zátěžové zkoušky přestal fungovat spínač.

Infografika

Výsledky testu čtěte zde

Propadly však i podstatně dražší konvice - nejdražší ze všech testovaných modelů, konvice Krups za 1 799 Kč, a o tisícovku levnější Philips HD 4646. Obě měly přívodní šňůru s menším průřezem, než předepisuje bezpečnostní norma.

Vítězem testu se stala konvice Moulinex Owea za 850 Kč. Všemi zkouškami prošla bez problémů, velmi dobře se obsluhuje, obstála i v dlouhodobé zátěžové zkoušce.

O plastové se nespálíte

Zkoušky ukázaly, že nerezové konvice se při vaření hodně zahřívají. Na jejich těle naměřili technici až 97 stupňů Celsia. Obsluhující sice drží konvici za ucho, jež tak horké není, ale náhodně se může dotknout i rozpáleného pláště a snadno se popálit.

V tomto směru lépe dopadly plastové konvice. Kdo potřebuje obě ruce, aby udržel těžkou konvici naplněnou vodou, měl by si tedy raději vybrat přístroj z plastu.

Některé konvice nemají dobře vyřešenou ochranu proti opaření, horká pára totiž uniká v místech, kde to člověk nemusí očekávat.

Problémy s manipulací

Manipulaci s konvicí může komplikovat i ukazatel vodní hladiny. Pokud je umístěn pod rukojetí, je špatně čitelný, protože vodoznak je při nalévání zakryt rukou. Lepší je tedy stupnice po straně.

V modelech s odhalenou topnou spirálou (přístroje Severin a Tesco) se rychleji usazuje vodní kámen a konvice se musí častěji čistit. Nejdůležitější součástí rychlovarné konvice je topná spirála. Pomocí přívodního kabelu přivádí elektrickou energii, mění ji na energii tepelnou a tím vodu zahřívá.

U starších typů je topné těleso umístěno přímo ve vodě a funguje stejně jako ponorný vařič. Mají výhodu v tom, že veškerá energie jde do vody, proto jsou na tom dobře se spotřebou elektřiny, ale zase hůře fungují. "Poměrně rychle se zanášejí vodním kamenem, a když je topné těleso zanesené, přehřívá se a konvice se předčasně vypíná," říká zkušební technik Tomáš Olšaník.

Vypínání občas stávkuje

Nejzajímavější výsledky přinesl dlouhodobý zátěžový test, který každou konvici prověřil 2 000 cykly, což představuje více než dva roky každodenního vaření. Názorně ukázal, který výrobek je spolehlivý a který ne. Občas se nevypne a vaří dál. Občas se vypne předčasně. Víčko se během vaření samovolně otevře. Spínač nebo optická kontrolka sem tam stávkují… To byly nejčastější závady, které se projevily až teprve při zátěžové zkoušce.

Při každém cyklu technik naplnil konvici na maximum, zasadil do podstavce, zapnul, nechal vodu ohřát do automatického vypnutí, horkou vodu vylil a konvici znovu naplnil studenou vodou.

Kromě konvice Tesco, která se moc daleko nedostala, se i u dalších projevily nedostatky v konstrukci. Například konvice Concept jich předvedla hned několik: někdy se vypínala předčasně, občas se zase nevypnula vůbec, optická kontrolka zapnutí se sem tam nerozsvítila, pak se zase vzpamatovala. U ety se zase občas zadrhávalo tlačítko pro otevření víka a zhruba v polovině zátěžové zkoušky se konvice začala předčasně vypínat.

Žádné škodliviny

Test přinesl i pozitivní zprávu. Ani z jedné konvice se neuvolňovaly žádné škodlivé látky. Dokonce ani z těch, které mají topnou spirálu ponořenou přímo do vody. A to je úspěch. Německý test před čtyřmi lety ukázal, že z konvic s otevřenou spirálou se uvolňuje nikl.

V našem případě si z této části testu všechny konvice odnesly jedničku. U nerezových konvic jsme sledovali uvolňování olova, niklu a mědi, u plastových dílů uvolňování polycyklických aromatických uhlovodíků.

Přelití se bát nemusíte

Všechny konvice uspěly dokonce i v tak drastické zkoušce, kterou předepisuje norma pro ověření bezpečnosti při přelití. "Na podstavec se vylévá z určité předepsané výšky roztok vody a soli, pak se zabalí do hliníkové fólie a připojí na střídavé zkušební napětí 2,5 kilovoltu. Konvice to musí vydržet, nesmí nastat elektrický průraz. A v tom vyhověly všechny," vysvětluje Pavel Vávra z ITC Zlín.

Rychlé a rychlejší

Jisté je, že rychlovarné konvice jsou skutečně rychlé. Všechny uvaří litr vody zhruba za tři minuty. Největší rychlík je ETA, která to zvládne za dvě minuty třicet sedm sekund, ale za cenu vyšší spotřeby energie. Rohnson vaří o víc než minutu déle.

Měřili jsme i hlučnost konvic. I když byly mezi jednotlivými typy rozdíly, nejsou to žádné extrémní hodnoty, které by "trhaly uši". Koneckonců není na škodu, když nás hlučnější signál upozorní, že voda na kávu je uvařená.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Lidé kupují solární panely včetně baterií. Jistí se tak před blackouty

Zájem lidí o solární elektrárny na střechách nastartovaly peníze z dotačního programu Nová zelená úsporám. Zároveň roste obliba baterií, které umožňují...  celý článek

Zubař, ilustrace
Lepší strava, rovnátka, nadstandardy. Češi si připlácí 5 tisíc ročně

Šetrná metoda odstranění křečových žil, speciální genetické testy v těhotenství, lepší strava v nemocnici. Čeští pacienti jsou ochotni si připlatit čím dál víc...  celý článek

Hotel Hilton na pražské Florenci je na prodej. Největší český hotel nabízí...
Praha, nový ráj hoteliérů. Rostou ceny pokojů i poptávka po hotelech

Tuzemští hoteliéři zažívají zlaté časy. Do země jezdí stále víc zahraničních turistů, obsazenost hotelů roste. Stejně jako ceny, které si majitelé ubytovacích...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.