Sklizeň ryzlinku

Sklizeň ryzlinku - Marie Šibaníková sklízí ryzlink ve vinohradu polešovického vinaře Jaroslava Vaďury. | foto: Jan Karásek, MF DNES

TEST: Ryzlinky sbíraly medaile

  • 6
Osmnáct vín - a jedna zlatá, osm stříbrných medailí, zbytek slušný průměr a žádný vyslovený propadák. To je velmi příznivý výsledek testu vín odrůdy ryzlink rýnský, která obvykle teprve zráním získává na kvalitě. Většinou šlo totiž o vína mladá - ročníku 2007.

Do testu jsme zahrnuli jen suchá vína s obsahem zbytkového cukru do čtyř gramů na litr. Zlatou medaili a titul šampiona si na své konto připsal mikulovský Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr z Moravína Valtice za 240 korun.

O polovinu méně stojí slovácký rýňák, Pozdní sběr 2007 z řady Sommelier club z Vína Mikulov, který skončil těsně za ním. Na nejvyšší stupně vítězů se k nim ještě připojil zástupce znojemských ryzlinků - Pozdní sběr 2006 z Vinařství rodiny Špalkovy.

Starší by možná chutnaly ještě lépe

Tím však výčet medailí neskončil. Degustátoři, kteří vína hodnotili v Národním vinařském centru ve Valticích, ocenili ještě další. "Byly to pěkné vzorky," řekl po hodnocení šéfredaktor Vinařského obzoru Richard Stávek. "Některá vína by dopadla mnohem lépe, kdyby byla ještě o dva tři roky starší. Typická ryzlinková nazrálost, taková ta petrolejovost, kterou lidé u ryzlinků vyhledávají, se v nich teprve začala vyvíjet."

Každý má rád něco jiného

Na šampionovi se porotci shodli, u ostatních už tak jednotný názor neměli. Z vín, která skončila ve druhé půlce žebříčku, si vyšší známky vysloužily ještě Cépage (francouzský výraz se čte "sepáž" a znamená odrůdu) z Nového vinařství a Chateau Valtice z Vinných sklepů Valtice.

Stříbro jim uniklo právě zásluhou rozdílných pohledů na ryzlink rýnský. Zatímco některé degustátory nadchla ovocná svěžest mladých vín, jiní u nich postrádali ryzlinkovou vyzrálost. "Já osobně neobdivuji u ryzlinků rýnských ovocnost, která se nosí v posledních letech, naopak mám rád zralé rýnské lipové vůně a chutě. A umím jim odpustit i vůně petrolejové a kerosinové," říká předseda poroty Fedor Malík.

TEST Ryzlinků

Podívejte se, jak obstály ryzlinky v testu MF DNES

Takové jsme v testu neměli, jednoduše proto, že ryzlinky starších ročníků obchody nenabízejí. Světový trend velí prodávat vína mladá, svěží, která se dají pít ihned.

Ryzlink rýnský přitom patří k těm málo bílým odrůdám, které mohou zrát dlouho. Suchá vína pět až patnáct let, sladká ještě déle.

Nepsané pravidlo říká, že jednoduché levné ryzlinky je třeba vypít mladé, plná přívlastková vína s dostatečným extraktem a výraznou kyselinou je lépe uložit do sklepa, za pár let budou ještě lepší. Na lahvi v obchodě však rozdíl nepoznáte. Pokud si tedy nejste jisti, vypijte je maximálně do pěti let.


Prémiové testy