Šlo o výrobek s přesným názvem Aljašská treska - filé, mražená, glazurace 35 procent. Datum použitelnosti bylo do 14. září 2019. Prodejce na etiketě deklaroval, že glazura měla tvořit 35 procent výrobku a zbytek mělo být maso.
„Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9 procenta hmotnosti potraviny. Kontrolovaná osoba tak nepravdivým údajem na etiketě uváděla spotřebitele v omyl,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu - který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100 procent - ve skutečnosti představoval pouhých 40,8 procenta.
S prodejcem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zvyšování hmotnosti kuřecího a rybího masa vodou praktikovali výrobci ve větším měřítku v dřívějších letech, dnes jsou podobná zjištění inspekce spíše výjimečná.