Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Test českého vánočního pečiva: máslem šetří, je suché i polystyrénové

  5:00aktualizováno  5:00
Víte, jaký je rozdíl mezi českou a francouzskou vánočkou? Česká vzala máslo velkou oklikou. Rozdíly v přípravě vánočního pečiva ukázal Test MF DNES. Zatímco Francouzi zadělávají vánočku z půl kila másla a také Němci na svou štolu nešetří tukem. Ale sladké pečivo z českých obchodů je spíš „dietní“.

vánočka | foto: MAFRA

Poslední test MF DNES je věnován přípravě složení a chuti pečiva z českých hypermarketů a výrobků ze zahraničí. Pro pečivo s českou vlaječkou nedopadl moc dobře. Některé pečivo je suché, dusivé a drolivé. A ve srovnání se zahraničními „bratříčky“ chudší na tuku.

Ve většině štol, zakoupených v tuzemských obchodech, například máslo chybí nebo je ho minimum. Základem je rostlinný tuk, často palmový. Na druhou stranu, výrobci na etiketách nelžou. Zákazník ve většině případů dostane to, co se dočte na obalu. Množství tuku souhlasí. 

Zklamaný může zákazník být, až když má svou vánočku nebo štolu na talíři a pokud jí srovná se zahraniční konkurencí. Ukázal to test máslového vánočního pečiva. V hodnocení se posuzovalo také složení i chuť vánočních sušenek nebo bio vanilkových rohlíčků. 

Zatímco podle saského Svazu na ochranu štoly by se mělo máslo postarat o čtvrtinu objemu těsta, v průmyslově vyráběných je ho sotva desetina. Teorie se z praxí rozchází i i vánoček. Podle cechovních norem potravinářské komory v nich má být alespoň 15 procent másla. Skutečnost? Prošel jediný testovaný vzorek. Ostatní vánočky se s nadsázkou dají označit za „dietní“.

„Přitom například u francouzských receptů bývá poměr až půl kilogramu másla na kilo mouky, typická cukrářská vánočka má ve 100 gramech přibližně 30 gramů tuku,“ přibližuje složení nefalšovaného symbolu Vánoc cukrářka a viceprezidentka Svazu kuchařů a cukrářů ČR Pavlína Berzsiová.

Poctivá vánočka by se musela v době „máselné krize“ výrobcům pořádně prodražit. Čtvrtkilová kostka másla stojí podle Českého statistického úřadu v tuzemských obchodech téměř 49 korun.

Podle odborníků je šetření na tuku výrazně znát na chuti. Mezi třinácti degustátory byl například i kuchař roku 2016 Tomáš Kourek nebo členové Staré gardy cukrářů a kuchařů Jiří Eichner, Bedřich Vesecký a Josef Švancer.

Prakticky všichni se shodli, že většina z deseti výrobků má k domácímu vláčnému a jemnému ideálu proklatě daleko. Proto se také v hodnocení objevovaly často pejorativní přívlastky jako málo tučná, suchá, dusivá, nebo dokonce polystyrénová.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Další z rubriky

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Ilustrační snímek

Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný...

Najdete na iDNES.cz