Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tmavý chléb? Může být i přibarvený

  12:00aktualizováno  12:00
Patříte k těm, kteří si myslí, že čím tmavší chleba, tím zdravější, protože předpokládáte, že tmavý chléb vděčí za svou barvu žitné mouce? Nenechte se mýlit, tmavou barvu může mít i chléb pšeničný. Obarvený.
Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | foto: Robert RambousekMF DNES

Chléb sice patří k těm základním potravinám, které se barvit nesmějí, ale platí to jen pro klasický chléb kvasový. Chleby připravené z mouky a droždí se barvit mohou. A také se barví - nejčastěji karamelem; tmavou barvu dodá chlebu i pražené žito, pražený ječmen nebo pražený slad.

Nic proti tomu, všechno jsou to povolené přírodní přísady. Pšeničný chléb si však laik může na první pohled snadno splést s žitným.

Tradice versus novinky
Tradiční český chléb je pšeničnožitný, z těsta zadělaného žitným kvasem, k jehož výrobě se používají dvě základní mouky: žitná na výrobu kvasů a pšeničná chlebová. V minulosti v těstě převažovala mouka žitná, dnes se poměr stále více posouvá ve prospěch pšeničné.

Výroba kvasového chleba je náročná, hlavně malé pekárny nemají dost místa na udržování kvasu, vyrábějí tedy chleby drožďové, z mouky a droždí. Většinou z hotových směsí, které dodávají specializované podniky. Jsou to přípravky, které obsahují všechny suché příměsi včetně mouky, ke kterým se v pekárnách k přípravě těsta přidává pouze voda.

V obchodech můžeme kromě konzumního kmínového chleba najít velké množství dalších typů: bílý pšeničný chléb, žitný chléb, celozrnný, toustový nebo třeba bramborový... Podle zastoupení mouky jsou chleby pšeničné, pšeničnožitné. žitnopšeničné nebo žitné. Kromě nich ještě existují chleby celozrnné, vícezrnné a speciální.

Vícezrnný není totéž co celozrnný
Chléb se liší surovinami, způsobem výroby, ale i nutričními kvalitami. Nejzdravější je celozrnný. Vyrábí se z mouky celozrnné, která obsahuje vlákninu, jež chrání sliznici střev. "Mouka je vymletá až do obalu, jsou v ní i otrubní části, je v ní hodně vlákniny a vitaminy..." říká Josef Příhoda z Vysoké školy chemicko-technologické.

Hodně lidí si celozrnné chleby plete s vícezrnnými a podléhá klamu, že jsou stejně zdravé. Není to tak. Stačí se podívat na složení takového chleba. Najdete tam řadu přídatných látek: emulgátory, látky zlepšující mouku, protispékavé látky, enzymy, droždí a konzervanty.

Vícezrnný chléb znamená, že do základního těsta (třeba z bílé pšeničné mouky) byly přidány ještě další obilovinz, luštěniny nebo olejniny. Stačí, když jich je celkově pět procent.

"Počítá se přitom jejich celkový počet. Když je to pšeničnožitný chléb, tak už máte dvě obiloviny, pak přidá výrobce dejme tomu lněné semínko, slunečnici, sezam a už je na pěti. A může výrobek nazvat pětizrnný chléb," vysvětluje pekařský odborník Josef Kindelmann. Lněná semínka, slunečnicová jádra, sezam nebo různé vločky jsou samozřejmě přínosem.

Větším přínosem pro výživu jsou chleby žitné. Žito je bohaté na minerální látky a rozpustnou vlákninu. Ale žitná mouka má víc předností: dává chlebu vláčnost, lehce nakyslou chuť a delší trvanlivost.

Moskevský chléb je žitnopšeničný, převládá v něm tedy mouka žitná nad pšeničnou. Většinou se peče ve formě, těsto ze žitné mouky je totiž těžké a nedrží při kynutí tvar tak dobře jako těsto z pšeničné mouky.

Speciální chleby
Určitě jste se už setkali s chlebem bramborovým, cibulovým nebo česnekovým. Jsou to takzvané chleby speciální, kromě pšeničných a žitných mouk obsahují ještě další složky - třeba obilné vločky, klíčky, olejniny nebo třeba brambory.

"Pokud se chléb jmenuje bramborový, mělo by v něm být alespoň deset procent brambor," vysvětluje Josef Kindelmann. "Totéž platí pro chléb s názvem slunečnicový nebo lněný. Pokud je tam třeba jen pět procent semínek, může se nanejvýš jmenovat se slunečnicovými semeny."

Autoři: ,


Témata: Test iDNES.cz, Éčka

Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

TEST DNES: Za pětistovku dostanete náruč plnou květů i zvadlé koště

Test kytic

Redaktoři MF DNES v minulých dnech po celé republice vyzkoušeli, jaké pugéty jim v květinářství uvážou za 500 korun...

Lépe měřit a méně regulovat, doporučují experti na šetření jídlem

Pracovnice Tesco třídí potraviny, které obchodní řetězec věnuje do potravinové...

Potravinový odpad neumíme měřit a striktní nařízení v boji s plýtváním jídlem nepomáhají. K tomuto závěru dospěl...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Najdete na iDNES.cz