„Na koštu se sešly hlavně slivovice z modrého ovoce, jako jsou karlátky, durancie, špendlíky, mirabelky nebo ryngle,“ uvedl pořadatel Jiří Pelikán. Pro odvážné degustátory byly na tradičním koštu připraveny také neobvyklé pálenky z oškoruší, moruše, černého bezu, josty, černého jeřábu, ostružin, kiwi, pomerančů, ořechů či višní.
Všechny vzorky hodnotilo přes devadesát odborníků-degustátorů u více než čtyř desítek stolů. Za šampióna koštu vybrali slivovici Ludmily Kunertové z Vracova na Hodonínsku. Její vzorek z roku 1997 ohodnotili znalci osmadevadesáti body. "Každý z degustátorů hodnotil v průměru dvacet devět vzorků," řekl Pelikán. Na diplom, který je za nejméně 88 bodů, dosáhlo téměř šest set vzorků.
Vzorky pocházely hlavně z okolí Bukovan, z Moravského Slovácka, ale také z Horňácka, Podluží, Vysočiny a Čech. Lidé mohli ochutnat i pálenky ze Slovenska, Chorvatska a Slovinska.