Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tradiční zabíjačky vytlačuje z Česka pohodlnost lidí i ceny vepřového

  13:52
Tradiční zabíjačka se stává v České republice stálé méně obvyklým jevem. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného pašíka si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Zatímco v roce 2000 byla hmotnost při zabíjačkách poražených prasat vyčíslena na 75 tisíc tun, v loňském roce to bylo již jen 25 tisíc tun, tedy zhruba 185 tisíc prasat.

Zabíjačky mizí z českého venkova stejně jako dvorky nebo chlévy. Nahrazují je bazény nebo garáže, pro domácí zvířata není místo. Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

V letošním roce odhaduje ministerstvo zemědělství další pokles na 20.000 tun. Celková produkce vepřového v tuzemsku přitom loni dosáhla 406 tisíc tun živé hmotnosti.

Lidé jdou na zabíjačku raději do hospody

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda je důvodů, proč dříve tolik rozšířená tradice z českého a moravského venkova mizí, více. Kromě ekonomických jsou to zejména příčiny společenské.

Při současných cenách vepřového masa vyjde levněji jeho koupě v řeznictví či supermarketu. Při pořízení masa tímto způsobem navíc odpadají práce, starosti či nepořádek spojené s chovem zvířete, o které dnešní společnost nestojí. "Životní styl se mění a již není tolik rodin, které doma chovají prase," řekl ČTK Kloud.

Stále více restaurací zejména v podzimních a zimních měsících také nabízí zabíjačkové pochoutky. Pro člověka, který dostane chuť na zabíjačkovou polévku či guláš, je nejjednodušší zajít si na ně do tepla hospodského lokálu, míní Kloud.

U lidí, kteří prasata stále doma chovají, podle něj převládají jiné než ekonomické důvody. Nynější malochovatelé prasat chtějí hlavně získat vlastní maso, kde mají jistotu, čím zvíře krmili nebo jak zabíjačkové pochoutky vznikaly. "Co je vlastní, to je dobré," zjednodušeně popsal uvažování zbývajících chovatelů předseda zpracovatelů.

Dvorky nahrazují bazény, z chlévů jsou garáže

Český venkov se v posledních letech výrazně změnil, lidí na něm ubývá, populace stárne, mladí se stěhují do měst. Lidé k sobě nemají tak blízko jako v minulosti. O pořádání zabíjaček, které byly také společenskou událostí, při níž se o pochoutky lidé vždy automaticky dělili se sousedy, tak podle Klouda není takový zájem jako dřív.

Proměna tuzemského venkova je patrná už při pohledu na rekonstruovaná stavení na českých vesnicích. "Na těch je vidět, že je opravovali lidé, kteří už nikdy nebudou v tom domě chovat prase," podotkl Kloud, podle nějž dvorky s hospodářskými zvířaty nahrazují zahrady s bazény a grily a z chlévů jsou dnes garáže.

Počet lidí, kteří starý zvyk nadále provozují, ovšem i tak není zanedbatelný. "Dvacet tisíc tun není málo, pořád to ještě přetrvává," uvedl Kloud. Očekává ovšem, že počet zabíjaček by mohl v následujících letech oproti dnešku ještě klesnout zhruba na polovinu. Pak se podle něj pokles zastaví a není třeba se obávat, že by zvyk zcela vymizel.

Také při zabíjačce se musí dodržovat zákony

Nejvíce zabíjaček se pořádá v jižních a západních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě, kde je největší tradice domácích chovů. Hlavní období je přes zimu. Zabíjačky se dělají zhruba od listopadu do března - do Velikonoc, což vychází z historické tradice, která je středoevropskou záležitostí. Kromě českých zemí je domácí zabíjačka obvyklá také na Slovensku nebo v Polsku.

Prase není jediným zvířetem, které i v době přísných veterinárních předpisů lze doma porážet. "Kromě prasete může člověk porazit pro svou potřebu králíka, nutrii, ovci, kozu, slepici, tedy drůbež, ale už nikoli krávu, tele, či koně, osly a jejich křížence," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Tato zvířata už musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů.

"Kdo usmrcuje zvířata za účelem využití jejich masa, musí dbát zásad zákona na ochranu zvířat proti týrání," dodal Duben. Osoby, které zvířata porážejí, to však podle něj dobře vědí.

V nedávné minulosti podle dostupných informaci hrozilo, že by mohly být zabíjačky kvůli unijním předpisům zakázány. Rada Evropské unie však v září definitivně schválila nařízení, které upravuje pravidla pro zacházení se zvířaty při porážkách a zabíjačky povoluje. Prasata tak bude i nadále možno podomácku porážet, nová pravidla však mají zamezit jejich týrání. Podle veterinářů jsou podobné předpisy již dlouho součástí české legislativy.

Původně se podle diplomatů zvažovalo, že by zabíjeni doma mohli být jen králíci, zajíci či drůbež. Nakonec se ale během jednání za českého předsednictví EU dohodlo, že možnost domácí porážky bude rozšířena i na prasata, ovce a kozy.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...