Laboratorním testem časopisu dTest neprošly Lovecký salám z Masokombinátu Polička, výrobek Krahulík Lovecký a Aro Lovecký salám.
„Nesplnily minimální zákonné požadavky na obsah čisté svalové bílkoviny, tedy libového masa,“ shrnuje nelichotivé výsledky vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.
Upozorňuje navíc, že první salám z Poličky překročil i maximální povolený obsah tuku a nenadchl ani ve smyslovém hodnocení. „Žádný z těchto výrobků nemá právo nést název lovecký salám,“ dodává s tím, že redakce podala podnět Státní veterinární správě k prošetření věci.
Lovecký salám totiž jako tepelně neopracovaný fermentovaný masný výrobek musí podle potravinové vyhlášky obsahovat minimálně 15 procent čisté svalové bílkoviny a maximálně 50 procent tuku.
Při jeho výrobě musí být použito jen vepřové a hovězí maso, přidání strojně odděleného masa včetně drůbežího separátu, vlákniny nebo jiných rostlinných či živočišných bílkovin je zakázáno.
Čím více masa, tím méně tuku
Časopis dTest laboratorně i smyslově zkoumal dvanáct loveckých salámů dostupných v Česku. Test ukázal velké rozdíly v obsahu masa a pro většinu testovaných salámů platilo, že čím více v nich bylo libového masa, tím méně obsahovaly tuku.
Nejlepší hodnocení v testu získal Kostelecký lovecký salám, který měl nejvyšší obsah masa, splnil legislativní požadavky a dobře prošel i chuťovým hodnocením.