„Vliv tropických teplot na zvýšenou návštěvnost těchto podniků potvrzují nejen tvrdá data našeho rezervačního systému, ale také samotné zkušenosti provozních a majitelů podniků,“ uvedl Pavel Suchánek, zakladatel gastronomického průvodce Restu.
Tržby v gastronomickém průmyslu se podle něj v Česku ročně pohybují okolo 90 miliard korun. „Z našeho aktuálního průzkumu vyplynulo, že letošní pětiprocentní nárůst přinesl do některých restaurací až o 800 tisíc korun tržeb navíc,“ dodal Suchánek. V praxi to znamenalo přibližně o 3 000 hostů víc než ve sledovaném období loni.
Co se vaří v nejnavštěvovanějších restauracích v Praze1. Česká kuchyně |
Prahu ovládla česká kuchyně
Zhodnocení nejčastěji navštěvovaných typů podniků přineslo zajímavé odhalení, a sice že ani vedra zákazníky neodradí od tradiční české kuchyně. Ta totiž prázdninový žebříček nejoblíbenějších podniků ovládla.
Na druhém místě se objevily restaurace s označením mezinárodní, což jsou místa, která se nechtějí vyhranit jen do jednoho typu zahraniční kuchyně. Většinou kromě české klasiky nabízejí i méně náročné pokrmy ze zahraniční kuchyně. Oblíbené jsou zejména hamburgery, pizza a asijská kuchyně.
V regionech se griluje
Na rozdíl od Prahy, které dlouhodobě kralují americké burgery a asijská kuchyně, se v regionech těší největší spotřebě steaky a jiná masa na grilu, v těsném závěsu následovaly žebírka, křidýlka, tataráky a burgery. „Obecně tyto typy jídel nazýváme jako ‚maso k pivu‘,“ uvedl Suchánek. Regionální speciality jsou obecně prozatím spíše výjimkou a doménou jednotlivých podniků. „Na třetím místě se v regionech snědlo během prázdnin nejvíc pizzy a těstovin,“ dodal Suchánek.