Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vedra zvýšila restauracím tržby. Uspěly zahrádky, tvrdí šéf firmy Restu

  13:31aktualizováno  13:31
Teplé léto se pozitivně promítlo do tržeb českých restauratérů. Některé podniky se zahrádkami oproti loňskému roku utržily podle odhadů rezervační společnosti Restu až o 800 tisíc korun více. Nárůst se dotkl také klimatizovaných restaurací.

Tržby v gastronomickém průmyslu se u nás ročně pohybují okolo 90 miliard korun. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Vliv tropických teplot na zvýšenou návštěvnost těchto podniků potvrzují nejen tvrdá data našeho rezervačního systému, ale také samotné zkušenosti provozních a majitelů podniků,“ uvedl Pavel Suchánek, zakladatel gastronomického průvodce Restu.

Tržby v gastronomickém průmyslu se podle něj v Česku ročně pohybují okolo 90 miliard korun. „Z našeho aktuálního průzkumu vyplynulo, že letošní pětiprocentní nárůst přinesl do některých restaurací až o 800 tisíc korun tržeb navíc,“ dodal Suchánek. V praxi to znamenalo přibližně o 3 000 hostů víc než ve sledovaném období loni.

Co se vaří v nejnavštěvovanějších restauracích v Praze

1. Česká kuchyně
2. Mezinárodní kuchyně
3. Italská kuchyně
4. Středomořská kuchyně
5. Americká kuchyně
6. Mexická kuchyně
7. Japonská kuchyně
8. Francouzská kuchyně
9. Asijská kuchyně

Prahu ovládla česká kuchyně

Zhodnocení nejčastěji navštěvovaných typů podniků přineslo zajímavé odhalení, a sice že ani vedra zákazníky neodradí od tradiční české kuchyně. Ta totiž prázdninový žebříček nejoblíbenějších podniků ovládla.

Na druhém místě se objevily restaurace s označením mezinárodní, což jsou místa, která se nechtějí vyhranit jen do jednoho typu zahraniční kuchyně. Většinou kromě české klasiky nabízejí i méně náročné pokrmy ze zahraniční kuchyně. Oblíbené jsou zejména hamburgery, pizza a asijská kuchyně.

V regionech se griluje

Na rozdíl od Prahy, které dlouhodobě kralují americké burgery a asijská kuchyně, se v regionech těší největší spotřebě steaky a jiná masa na grilu, v těsném závěsu následovaly žebírka, křidýlka, tataráky a burgery. „Obecně tyto typy jídel nazýváme jako ‚maso k pivu‘,“ uvedl Suchánek. Regionální speciality jsou obecně prozatím spíše výjimkou a doménou jednotlivých podniků. „Na třetím místě se v regionech snědlo během prázdnin nejvíc pizzy a těstovin,“ dodal Suchánek.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
EU nechce v tuzemáku rumovou tresť. Hrozí zákaz, potvrdil Jurečka

Výrobci rumové tresti, která podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje některé rizikové látky, by se měli zaměřit na jejich nahrazení...  celý článek

Cenu čtenářů MF DNES a iDNES.cz za Nejlepší podnikatelský příběh roku 2016...
Rodí se další podnikatelský příběh. Pomozte nám ho najít

Součástí soutěže EY Podnikatel roku bude i v novém ročníku cena pro nejlepší podnikatelský příběh, o které rozhodují čtenáři iDNES.cz a MF DNES. Nominovat...  celý článek

Ilustrační foto
Další tři města nechtějí stará auta v centru. Zvažují, že jim omezí vjezd

Padesát čtyři německých měst již zakázalo vjezd starším vozidlům. V tuzemsku k takovému kroku zatím nikdo nenašel odvahu. Vážně o ­tom však uvažuje šest obcí;...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.