GRAFIKA:
Margaríny - zdravější než směsi s máslem
Směsi s máslem - chutnější než margaríny
Nejjednodušší dělení tuků je na: nenasycené a nasycené. Nenasycené riziko srdečních a cévních chorob snižují, nasycené zvyšují. Máslo obsahuje ty nasycené, margarín nenasycené, máslo obsahuje cholesterol, margarín ne.
Souboj máslo versus margarín tedy vyhrává ten druhý, ale máslo není třeba zatracovat. Vědci nedávno přinesli důkaz, který ho tak trochu rehabilituje. Zjistili totiž, že takzvané mastné kyseliny konjugované, známé také pod zkratkou CLA, mají protirakovinné účinky, jsou prospěšné proti obezitě a srdečním problémům. A máslo je jedna z potravin nejbohatších na CLA!
"Máslo obsahuje poměrně hodně nasycených mastných kyselin a cholesterol. Ale také některé biologicky aktivní látky, například konjugovanou kyselinu linolovou, která zase není v tucích rostlinného původu," říká Marek Doležal z Vysoké školy chemickotechnologické.
Je na každém, zda si vybere máslo, nebo margarín. Ani jedno není třeba zatracovat. Je dobré si připomenout, že odborníci doporučují tuky střídat. "Člověk by měl především omezovat jejich spotřebu," radí odbornice na výživu Jana Dostálová. "Pokud už je konzumuje, měl by vybírat tuky, které obsahují co nejméně transkyselin a hodně polynenasycených mastných kyselin."
Transkyseliny jsou v malém množství přirozeně obsaženy v mléčných výrobcích a másle. Uměle vznikají při procesu ztužování tekutých rostlinných olejů při výrobě margarínu. Ale také zahříváním tuku na vysoké teploty například při fritování.
Problém je, že z obalů potravin zákazník nepozná, jaké tuky výrobek obsahuje. V USA se musí od letošního roku obsah transkyselin značit na obalech. "Víc než v margarínech je transkyselin v různých laciných sušenkách a čokoládových pochoutkách," upozorňuje Dostálová.
Co je co
Máslo
Je vyrobeno z mléka, neobsahuje žádný jiný než mléčný tuk.
+ Lépe chutná. Je bohaté na vitamin A. Neobsahuje barviva, ani konzervační látky.
- Špatně se roztírá. Je dražší. Obsahuje cholesterol.
Margarín
Správně je to „jedlý tuk roztíratelný“. Je vyroben z rostlinných tuků.
+ Je měkký, dobře se maže. Je zdravější, snižuje riziko srdečních a cévních chorob.
- Nechutná tak dobře jako máslo. Často obsahuje barviva a konzervační látky.
Směsný tuk
Správně „směsný jedlý tuk roztíratelný“. Kromě rostlinných tuků obsahuje i tuk mléčný.
+ Dobře se maže.
- Nechutná tak dobře jako máslo. Často obsahuje barviva a konzervační látky.
TUKY
Polynenasycené Snižují hladinu "špatného" cholesterolu v krvi. Obsahuje je olej slunečnicový, ořechový, řepkový, kukuřičný, sójový, rybí tuky, kvalitní margaríny...
Mononenasycené Nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Jsou v olivovém, řepkovém, arašídovém oleji...
Nasycené Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje je sádlo, máslo, uzeniny, nekvalitní margaríny, ztužené tuky...
Transkyseliny jsou nežádoucí víc než nasycené kyseliny. Mohou je obsahovat ztužené rostlinné tuky a všechny výrobky, kam se přidávají, např. pečivo, čokoládové polevy, náhrady čokolád, máslo, hovězí maso...