Je to pochopitelné: ačkoli Turecko je jednou z nejsekulárnějších muslimských zemí, Korán pití alkoholu nepřeje.
SERIÁL: Méně známé vinařské země
Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.Kvalita tureckého vína je různá a většina z něj končí na stolech hotelových hostů v přímořských all-inclusive resortech. Samozřejmě, že i v Turecku se dají najít zručná vinařství a dobré víno. Nejvíce (k pití, ne k jídlu) se ho produkuje v oblastech Thrákie, Anatolie a při egejském pobřeží.
Vedle "mezinárodních", po celém světě známých odrůd se pěstují i stovky místních, tureckých. Asi šedesát z nich je využíváno k výrobě vína. Státní podnik Tekle produkuje velmi dobrou bílou Trakyi a především anatolský (bílý) Buzbag, považovaný mnoha experty za jediné skutečně světové turecké víno.
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Známější a v obchodech dostupnější producenti jsou Doluca (s dobrou Villa Nevar a ještě lepší Villa Doluca) a Kavalkidere. Posledně jmenované vinařství má velmi dobrá primeurs – hlavně bílou Cankayu.