Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rumové aroma může být od dubna zakázané. Potravinářská komora protestuje

  18:36aktualizováno  18:36
Potravinářská komora se důrazně ohradila proti tvrzení, že látka, která dává českému „rumu“ tradiční aroma, je rakovinotvorná. Podle ní zdraví spotřebitelů neohrožuje. Analýzu Evropské komise považuje za tvrzení založené pouze na hypotézách a nikoliv na relevantní studii. Podle výrobců však Komise o zákazu již prakticky rozhodla – má začít platit v dubnu.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Rumový éter je tradičním středoevropským aromatem, které se vyrábí již více než sto padesát let bez jakýchkoli zjištěných negativních dopadů na zdraví,“ hájí Božkov potravinářská komora.

Podle ní závěr evropského úřadu karcinogenitu rumového éteru nepotvrzuje a studie pouze upozorňuje na přítomnost látek, které jsou předmětem diskuse i v mnoha jiných potravinách a surovinách. 

Jako příklad uvádí přítomnost organické látky furan (v Božkově 30 µg/litr), který je i v některých druzích dětské výživy (31,5 µg/kg), ovoci (4 µg/kg) či zelenině (8 µg/kg). V kávě se pak této látky nachází mnohem víc, a to až 394 µg na kilogram.

EU vadí složení tuzemáku. Vonná látka je podle úřadů rakovinotvorná

„Pro ilustraci stejné množství furanu, které je obsaženo ve dvou „panácích“ tuzemáku, získáte, pokud si dáte dvě rozpustné kávy, sto gramů dětské výživy, kilogram ovoce nebo půl kilogramu zeleniny,“ uvádí potravinářská komora.

Upozorňuje, že stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou určena především pro odborné posouzení a laická interpretace, byť úředníků z Evropské komise, bez hlubší znalosti problematiky bezpečnosti potravin, může vést k chybným závěrům a neoprávněnému poškození potravinářských firem.

K situaci se ve čtvrtečním Rozstřelu vyjádřil i ministr zemědělství Marian Jurečka: „Budeme chtít vědět, jestli je ta látka skutečně škodlivá. Až potom budeme jednat o tom, zda-li žádat o výjimku. A budeme s výrobci hovořit i o tom, zda-li látku nelze nahradit nějakou jinou.“

Evropská komise už však podle výrobců prakticky o zákazu rumového aroma rozhodla. Stanovisko bude konzultovat se státy Evropské unie. Zákaz by mohl začít platit v dubnu.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Najdete na iDNES.cz