U Litoměřic porážejí pštrosy první jatka

  • 6
Z háků visí ještě nenaporcované maso - stejně jako na každých jiných jatkách. Na těch v Židovicích na Litoměřicku je ale přeci jen něco zvláštní. Vypadá to, jako kdyby se ke zpracování sunula obří kuřata. Ve skutečnosti jsou to pštrosi.

Na prvních pštrosích jatkách v Česku porazí řezníci asi 40 až 50 pštrosů týdně. Naporcované vakuované maso míří do českých hotelů, restaurací a řeznictví. Většinu produkce však firma Studánka dodává na evropský trh do Rakouska, Německa, Itálie nebo Belgie.

Poptávku po mase má společnost už dnes i na příští rok.

"Měli bychom na trh dodat za rok asi tři tisíce kusů naporcovaných pštrosů," říká majitel firmy Lukáš Krejný. Kilogram pštrosího steaku stojí 320 korun.

Firma vykupuje pštrosy od českých, slovenských a polských chovatelů. Podle Krejného je pštrosích farem v Česku dost, ale většina z nich se už nevyvíjí.

"Chovatelé ustrnuli, nejsou ochotni investovat, proto také řada z nich končí. My jim nabízíme pomoc v podobě výkupu," řekl Krejný. Za kilogram živé váhy nabízejí jatka 50 korun. Firma také nechává vydělat pštrosí kůži, ze které se potom šijí kabelky nebo boty. Zpracovává i pštrosí peří.

Firma Studánka chová v Židovicích na 50 hektarech asi 150 pštrosů. V příštím roce by jejich počet měl vzrůst až na 600.

Miroslav Novák porcuje pštrosa na prvních pštrosích jatkách v Česku - v Židovicích na Litoměřicku. (18. listopadu 2004)

Miroslav Novák porcuje pštrosa na prvních pštrosích jatkách v Česku - v Židovicích na Litoměřicku. (18. listopadu 2004)