Plaší a tiší jak divá zvěř v houštinách vydali jsme se spolu s přítelem, přeloučským básníkem Cárou, v uslzeném odpůldni kdysi partyzánskými stezkami oddílu Zář za houbami. On malý košík, já napřažený nožík, vbloudili jsme utrmáceni za soumraku do vsi Krasnice. V prosinci roku 1944 zde skupina Sověta Jevgenjeviče Bukina podlehla v boji s přesilou fašistů. Žízní a hladem nasazené perutě nás nevyhnutelně nesly obcí dál až do hospody U partyzána, která po pětadvacetileté »pauze« opět slouží svému účelu, tedy čepování piva a oddychu... Do hospody se vchází z boku domu, úzkou chladnou chodbou. Levé dveře vedou do prostorného tanečního sálu, dveře napravo do menší již vlastní hospodské místnosti. Je tu pět mohutných stolů po šesti židlích. Téměř separé, hlavně pro mladé. Pokračujeme však dál a vcházíme do další místnosti, vlastního výčepu. Od strohé výčepní stolice má obsluha dokonalý přehled po třech stolech. Více by se jich sem ani nevešlo. Hospoda působí dojmem čistoty, silné kamenné zdi, jen bíle omítnuté, dávají navíc pocit bezpečí. Pod klenutými stropy jsou na stěnách pouze stylové fragmenty výzdoby, letitý prezidiální přípis, zarámovaný kaligraficky zdobný dopis, výklenek pro svíčku a vázu slaměnek. V přední místnosti pár olejů regionálního malíře, kuchyňské hodiny, zapůjčené od místního občana hostinskému na leasing. Milé a útulné stavení. Oknem hned vedle výčepní stolice pohodlně od stolu hledíme s básníkem přes pole až k ježatým vrcholkům stromů lesa, utápějících se ve tmě. Lepší »televizi« si nelze přát. Z kazeťáku zlehka ševelí Beatles... Popíjíme chladivě osvěžující desítku Radegast s akurátní pěnou, první, druhou... a ohlédáme se po jídle. Pane vrchní, nebyl by tam gulášek? »Nebyl,« zní správná odpověď mladého vlasatého hostinského, jediného to člena posádky. Není ani jídelní lístek, leda lopuchový na dvorku. Tento druh literatury na venkově nepěstují. Nezoufejte si, hlady nezhynete. Poručte si vynikající domácí utopence (15 Kč) s čerstvým chlebem či nakládaný hermelín (25 Kč). Jsou pikantní, obé musíte svlažit mocným příbojem dalšího piva. Občas (často) hostinský z udírny na chodbě přináší kusy uzeného masa, klobásy, ryby, dle možnosti a nálady »mordovat se s tím...«. Houbařským nožíkem napichujeme kousky klobásky s cibulí, básník Cára navíc volné jamby. Cena dle dohody. Pozoruhodné je, že i sami domácí přinášejí do hospody rozličné výrobky svých žen. A tak ještě můžete »koštnout« tu štrúdl, jindy nadýchané a voňavé buchty,přímo z pekáče nabírat zlatavé šunkofleky. Šmáknete si domácí stravy a pochopíte, že jídelní lístek by byla jen rozmařilá bohulibost. Jako sladkou tečkou za rozličnou konzumací dejte si kolečko čokoládové fidorky (9 Kč) nebo vyvětrejte ústa průvanem z hašlerek (13 Kč). O sobotách a nedělích se odpolední procházkou zastavují chalupáři s dětmi na jeden ze čtyř zmrzlinových pohárů (`a 30 Kč). Poté nastává »espausa«, chvíle klidu, kdy hospodou prolétávají jen andělíčci, aby kolem páté odpolední dorazili houbaři chlubící se svými nálezy. Když se je podaří přesvědčit, část jejich hřibů i kozáků hostinský promění ve smaženici. S chalupáři přicházejí i starousedlíci, v sezoně nechybějí »kotlíkáři«. Právě traperové si občas zamluví taneční sál pro své potlachy a country veselice. Řachtá banjo, chrastí kytary..., hučí Niagara, rosa padá do trávy i na koleje. Jindy zase mladí rockeři vybustřenými kytarami ukřižovávají bůhvíjakou budoucnost, lámou do sebe rozličné chlasty a holky do lesa. Pak můžete slyšet (z předtím kupodivu velmi čistých, fotobuňkou řízených záchodů) až do výčepu lokálu dlouhé a teskné bučení, jakým tritoni troubívali na mušle a svolávali zatoulané nymfy. Je čas vydat se k domovu. Rozbitou asfaltkou klopýtáme ku Přelouči, žmouláme hašlerky... »Hrome,ta smaženice,co to vlastně bylo za houby,ty krvavé trubice? Básníkům je ale hej, za trochou piva šli by světa kraj...
Hospoda U partyzána
Krasnice
otevřeno: pondělí až pátek 15-22, sobota 11-23, neděle 11-21 hod.
Radegast 10° 11 Kč ****
Kozel 12° 13 Kč ***
Kvalita obsluhy: ***
Celkový dojem: ****
Žádná hvězdička znamená nejhorší hodnocení, pět hvězdiček nejlepší. Útratu si platí recenzenti sami, personál ani majitelé o bodování nevědí.