Se snídaňovým menu, které léčí kocovinu, přišel kuchař a gastrofyzik Jozef Youssef. Navrhl speciální mix ingrediencí, který má pomoci lidem přežít období vánočních večírků. Box, který doručuje společnost Uber Eats, proto obsahuje perfektně vyvážené jídlo v podobě vajec, slaniny, hub, fazolí, avokáda a špenátu.
Donáška je doplněna také o sladkou tečku, konkrétně banánovou kaši s medem a pomerančový džus. „Miluji pokrmy, které nejen výborně chutnají, ale zároveň člověku také pomáhají cítit se dobře,“ řekl Youssef pro deník Independent.
Uber Eats už je k dispozici v desítkách měst a expanduje stále dál. V České republice si však tuto službu zatím neobjednáte (seznam měst, kde funguje Uber Eats, najdete zde).
Doplnit ztracené živiny
Speciální kombinace potravin pomáhá lidem „uzdravit se“ z těžké noci v hospodě tím, že tělu doplňuje potřebné živiny. „Každá ingredience zapůsobí tak, aby se člověk cítil opět sám sebou,“ vysvětluje Youssef.
Houby a fazole tělu navracejí vitamín B, o který člověk konzumací alkoholu přišel. Vejce a avokádo zas pomáhají obnovit funkci jater tím, že vyplavují přijaté toxiny. Slanina doplňuje aminokyseliny důležité pro funkci mozku a špenát neutralizuje kyselost žaludku a zbavuje člověka toho nemocného pocitu, který je pro kocovinu typický.
Banánovo-medová kaše je zas zdrojem sacharidů, které člověk potřebuje pro tvorbu serotoninu, hormonu, při jehož nedostatku lidé pociťují bolest, stres a úzkost. Zpracování alkoholu obecně urychlí sklenice pomerančového džusu, která tělu doplní potřebnou glukózu.
Lék na sváteční kocovinu
Řetězec restaurací s rychlým občerstvením Leon, který stál za vznikem „záchranného boxu“ společně s Youssefem a Uberem Eats, projekt považuje za užitečný: „Už 13 let pomáháme lidem stravovat se správným způsobem a tím pádem i lépe žít. Napravit to, jak se po náročné noci cítí, je dobrý nápad, obzvlášť v období Vánoc.“
Podle Toussainta Wattinneho, vedoucího manažera Uber Eats, je myšlenka průlomová, alespoň co se donášky jídla týče. „Snídani mají zákazníci k dispozici na jakémkoli místě a k jakékoli příležitosti. Bortíme stereotypy donášky jídla.“
„Záchranný box“ má současně představovat dárek pro ty zákazníky, kteří po bujarém slavení potřebují „vyléčit“, a to třeba i v práci. „Všichni víme, že po noci v baru není nic horšího než bolest hlavy,“ tvrdí Wattinne.