Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Udit ryby je alchymie, říká rybář

  15:48aktualizováno  15:48
Sníh se snáší z nebe, mrzne, ale několik mužů počasí nedbá. Všichni pracují na základech nových rybích sádek. Obrysy příštího domova šupináčů se už černají odkrytou zeminou. Pár metrů od staveniště stojí jedna z největších zpracoven ryb v tuzemsku - Klatovské rybářství v Tajanově.

Tam před lety začali rybáři zpracovávat na polotovary část z vlastních úlovků. První budova, kterou pro tyto účely postavili, ale nezůstala dlouho beze změn - výroba brzy nestačila zájmu odběratelů.

Mořské ryby v Tajanově
"Začali jsme pracovat i s mořskými rybami. A proto jsme přistavěli další část zpracovny," říká šéf klatovských rybářů Jaroslav Průcha a ukazuje na novou část. Vzápětí už popochází k hrubým obrysům rybích bazénů, které vznikají hned vedle budovy.

"Tohle nám ušetří spoustu námahy a do budoucna i peněz. Dnes se třeba stává, že musíme pro pstruhy denně jezdit do sádek v sedmdesát kilometrů vzdáleném šumavském Anníně. Až budou hotové sádky tady v Tajanově, můžeme mít zásoby na několik dní dopředu. Ve čtyřech nádržích bude moci být až sto metráků ryb různých druhů," plánuje Jaroslav Průcha a obrací se k samotné zpracovně.

Dokonalá hygiena
"Zatím nás přišla na čtyřicet milionů korun," říká a po schůdcích vchází do vstupních místností a šaten. "Předpisy jsou předpisy," utrousí, když ze skříní vytahuje ochranný plášť, čapku a přezouvá se do holinek.

"Hygiena tu musí být dokonalá, o to se už všechna možná nařízení a kontroly starají víc než dokonale," pokyvuje hlavou ředitel a vchází do samotných výrobních prostor. V první z hal projdou usmrcené ryby tou nejzákladnější úpravou - kucháním a čištěním.

"Část končí jako čerstvé polotovary, třeba půlky kaprů, nebo pstruží filety," ukazuje na bedny s očištěnými a naporcovanými rybami technik výroby Miroslav Velíšek.

Klatovští rybáři ale vyrábějí i složitěji zpracované rybí pochoutky. Miroslav Velíšek otevírá další z chromovaných dveří a před ním se objevují nádoby, ve kterých leží rybí filety a podkovy.

Je to alchymie, říká rybář
"Hodně oblíbené jsou na trhu ryby uzené. A tady jejich výroba začíná. Maso nejdříve marinujeme ve slaném nálevu. Pak musí oschnout, aby šlo dobře vyudit. Je to trošku alchymie, hlídání teploty, kouře, úprava záleží na velikosti a druhu ryb," říká Miroslav Velíšek a otevírá masivní dveře stříbřité udírenské komory, vedle kterých svítí čísla digitálního displeje. Čich okamžitě zaznamená typickou vůni uzených ryb.

"Tady máme šproty," hledí na na malé rybky vyložené na roštech Miroslav Velíšek a otevírá malá dvířka komory. "Tímhle topíme - bukové štěpky, ty dávají rybám charakteristické vlastnosti při uzení," vysvětluje a prohrábne rukou zásobník s hoblinami.

O místnost dál se už ryby balí na cestu k zákazníkům. "Dodáváme do velkých řetězců i běžných prodejen. Sami  rozvážíme výrobky vlastními auty," připomíná u východu ze zpracovny Jaroslav Průcha a kráčí po sněhem zapadané cestě k východu z areálu. Za pár měsíců už pár kroků od brány budou sádky a v nich tisíce ryb.

Naporcované ryby před zpracováním v nově rozšířené zpracovně v Tajanově, patřící Klatovskému rybářství. (27. února 2004)

Autoři:



Nejčtenější

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Ceny pozemků pro dům vyskočily na dvojnásobek. Kolik stojí ve vašem kraji?

Inženýrské sítě

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a ve...



KLDR čaruje s rozpočtem jak Voldemort. Její lži drásaly i otrlé Sověty

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na vojenské přehlídce v Pchjongjangu (15....

Představte si státní rozpočet, který vykazuje stálý růst, notně podporuje rozvoj vědy i technologií, velkou část...

Hladové české firmy posílí tisíc Filipínců, pracantů s dobrou angličtinou

Filipínský dělník

Do Česka má letos prostřednictvím vládního programu na zaměstnávání cizinců přijet tisíc Filipínců. Budou vítanou...

Zuckerbergovo bezpečí podražilo, Facebook denně platí stovky tisíc

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Facebook loni utratil za bezpečnost Marka Zuckerberga 7,3 milionu dolarů, v přepočtu 150 milionů korun. Vyplývá to ze...

Další z rubriky

Čínský kolos CITIC založí společný podnik s CEFC Europe

Delegace čínského státního konglomerátu CITIC, který převzal investice skupiny...

Zástupci čínských společností CITIC Group a CEFC Europe již podepsali závazné memorandum o vzniku společného podniku....

Podezřele levné stavební nabídky budou mít utrum, stát víc ocení kvalitu

Asfaltér Josef Horák pracuje jako řidič finišeru na dostavbě dálnice D8 u...

Úředníci ministerstva dopravy dostanou manuál, který by je měl upozornit na podezřele nízkou cenu ve výběrových...

V centru Prahy bude tržiště z kontejnerů. Nabídne design, jídlo i kulturu

Vizualizace projektu Manifesto u Masarykova nádraží.

Unikátní tržiště, složené z dvaceti přepravních kontejnerů, vznikne na dosud nevyužitých pozemcích u Masarykova...

Najdete na iDNES.cz